Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка десета жена в света е с диагноза ендометриоза

Пресконференция на Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве". Учредителите на Фондацията - Мария Георгиева, Анна Димитрова и Катерина Иванова.

Всяка десета жена в света е с диагноза ендометриоза. В глобален мащаб тази болест вече се определя като социално значима, наред с диабета например. У нас обаче все още няма статистика на жените с ендометриоза, нито утвърдени методи за диагностика и лечение. С тази задача се е заела новоучредената фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве". Какви цели си поставят учредителите и какво трябва да знае всяка жена за ендометриозата.

Учредители на фондацията са три жени, които години наред са се лутали из дебрите на българското здравеопазване в търсене на лечение за своя проблем. От личен опит знаят, че в България няма нито достатъчно информация за болестта, нито утъпкани пътеки за намиране на решения. Така решили да споделят своя опит и да помагат на други жени с този проблем. Мария Георгиева разказа:

"Създадохме фондацията, водени от идеята да дадем гласност на проблем, който влошава качестнвото на живот и репродуктивните способности на жените в България. Аз съм диагностирана на 16 години с ендометриоза и заедно искаме да споделяме всичко научено по пътя и да повишаваме здравната култура на жените в България".

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се разпространява извън нея, най-често в други органи в областта на таза, като яйчници, фалопиеви тръби и черва. Среща се при жени в репродуктивна възраст и води до безплодие. Симптомите са разнообразни и затрудняват диагностицирането, коментира д-р Ралица Сенкова, специалист по репродуктивно здраве:

"Може би една силна болка, свързана с менструалния цикъл на жената, хронична тазова болка, болка, свързана с половия контакт, това за съжаление рядко се споменава като оплакване, но е доста съществено и важно. Това са все неща, които трябва да насочат жената поне за консултация с гинеколог. От там нататък той ще прецени дали има нужда от консултация със специалист в областта на ендометриозата".

Средната възраст на жените, засегнати от ендометриоза, е 20-29 години, затова жените не бива да отлагат бременността прекалено късно, съветва гинекологът д-р Димитър Цветков:

"Естествено в един момент, когато една жена реши да забременее и да роди детето си, може би вече ендометриозата е доста напреднала. Предизвикателствата наистина са много, тъй като диагностицирането, правилното лечение, много често, особено в по-младата възраст, се прави много трудно. Обикновено идват при нас пациенти с 304 последователни операции, в които вече яйчниковият резерв е много увреден и ние се борим вече за всяка яйцеклетка".

Индивидуалният подход е от важно значение при диагностицирането на болестта както и прилагането на мултидисциплинарно лечение, допълни д-р Цветков.

Жените с този проблем имат нужда и от психологическа подкрепа, защото болестта влошава качеството на живот и възможностите за общуване на жените. Какви са добрите практики - Елена Дражева от Център за психологическа подкрепа, партньор на фондацията:

"Много от жените се чувстват неподкрепени. Много от тях са в репродуктивна възраст, но са уплашени от диагнозата ендометриоза. Чувстват се неразбрани, нечути и вече уморени да убеждават околните, че състоянието им е истинско. Често от лекари са препращани към психолози, към психиатри с диагноза хипохондрия".

Такива състояния могат да бъдат преодоляни с адекватна подкрепа и насочване на жените към правилното място, където да потърсят помощ. Това е и една от целите на фондацията - да инициира съзцдаването на групи за взаимопомощ на жени с ендометриоза:

"Тъй като много от жените са на прага на това да вземат решение дали искат да бъдат вайки. И представете си когато ви диагностицират с ендометриоза и ви кажат: "Трябва да решиш дали ще забременееш днес, защото утре вече ще е много късно". Такива жени трябва да имат подкрепа и съответно някой, който да е до тях, когато ще вземат това решение. Много често това се случва, когато жените нямат партньор до себе си".

Трябва обаче да се знае, че ендометриозата е лечимо заболяване. Тя не е рак, нито животозастрашаваща болест. И ако жената има късмет да попадне на добър специалист и диагностик, може да се излекува, да има деца и да живее нормално. Тепърва у нас ще се създават общности на страдащите от това заболяване, както и добри лекарски практики за диагностика и лечение. Затова от фондацията "Ендометриоза и репродуктивно здраве" са си поставили за цел да работят за повишаване на здравната култура на жените. Ще организират информационни кампании, ще събират статистически данни и ще търсят диалог с ресорните институции. Искат да влязат и в училищата с програма за обучение за женското здраве.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна