Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС: Времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) не е срещу увеличаването на заплатите на здравните работници, но не подкрепя протестите им, тъй като възнагражденията са ниски в целия сектор. Времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите на здравното министерство и на Здравната каса. Това заяви днес при посещението си в Добрич председателят на БЛС Иван Маджаров.

Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести, категоричен е той.

„Протестите, когато се отнасят до заплащане в лечебни заведения, би трябвало да са под прозорците на управителя. Няма как да рекетираш всичките си колеги с това, че ще спреш да работиш пет дни и да очакваш, че заплатата ти в края на месеца ще бъде по-голяма“. 

Председателят на БЛС се обяви срещу ежегодното нарастване на разходите за лекарства за сметка на други сектори в здравеопазването:

„Трябва да се сложи спирачка пред ежегодното разрастване на разходите за лекарства, за да можем да осигурим средства за достойно заплащане на тези, които работят в България, които все още са тук“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени