Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи на протест в Страсбург и София срещу пакета "Мобилност"

| обновено на 27.03.19 в 15:20
11
Протестът в София
Снимка: Мила Младенова

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни върна пакета "Мобилност" в транспортната комисия поради направените над 1200 поправки в него и обяви, че той ще се гласува на следващата пленарна сесия на 3-ти и 4-ти април в Брюксел. Въпреки това обаче българските превозвачи проведоха предвидения протест пред Европарламента в Страсбург.

Към българските превозвачи се присъединиха и техни колеги от Румъния, а протестиращите бяха подкрепени от колегите си от Полша, Литва и Латвия. Българските евродепутати, които се обърнаха към превозвачите, предупредиха, че това е тактическа, но не и окончателна победа.

Евродепутатът от Партията на европейските социалисти Момчил Неков: "Таяни каза, че пакет "Мобилност" няма да влезе в пленарна зала, но битката продължава, така че нека да сме заедно, да покажем, че те не могат да ни отрежат главата и че всеки има равен достъп на единния европейски пазар. Не на двойните стандарти във всякакви измерения".

Протестиращите издигнаха лозунги от типа на: "Къде е Европейският съюз? Само на Запад ли?" и "Пакетът "Мобилност" - край на единния пазар".

Организаторът на румънските протестиращи Сан Туар Път заяви пред "Хоризонт": "Това е несправедлив и неморален документ точно заради регулациите му и може би нашите протести ще продължат. Няма да спрем. Ще отидем с българските си братя. Те са наши духовни братя".

Готовността протестите да продължат изрази пред "Хоризонт" и членът на Управителния съвет на международните превозвачи Димитър Рашков: "Мачът от предварително загубен го върнахме към средата. Все още нищо не е решено, така, че ние оставаме в готовност"

Пакетът „Мобилност“ все пак стигна до пленарна зала в понеделник с едва два гласа мнозинство и в отсъствието на трима наши евродепутати.

Превозвачите, както и българските представители в Европейския парламент, смятат, че част от промените в пакета целят ликвидиране на транспортния бизнес не само в България, но и в други държави от Източна Европа. Затова към протеста на българите се присъединиха и техни колеги от Румъния, Полша, Литва, Словения.

„С протеста си се надяваме да повлияем за разумното вземане на решение по текстовете по пакета“, каза Ангел Траков от Сдружението на международните превозвачи.

„Организирали сме трибуна с радиоуредби, ще говорят наши колеги от всички държави, които подкрепят протеста, може би ще има изказвания от евродепутати. Ще бъдем всички с жълти жилетки и ще имаме вувузели, знамена, плакати, изразяващи нашата позиция и нашето мнение. Пряко ще изразим мнение пред хората, които ще вземат решение“.

На трибуната излязоха евродепутатите Илхан Кючюк, Момчил Неков и Андрей Новаков.

Новаков каза, че „всички сме едно, постигнахме пореден тактически напредък, няма да ви предадем".

„Това е практически положително решение, но все още има риск. Влияние оказват личните ангажименти на министъра на транспорта и на премиера Бойко Борисов".

На пешеходно шествие в София излязоха представители на Камарата на автомобилните превозвачи в България, Националното сдружение на българските превозвачи и Асоциацията на българските предприятия за международен транспорт. Облечени в сигнално жълти жилетки протестиращите преминаха от храм паметника "Александър Невски"  до сградата на Европейската комисия на ул. "Раковски".

"Да си защитим правото на труд, на живот, на всичко, което всеки един от присъстващите иска". 

"Ще  продължим и ще сме тука. Днес сме 100, 200. Утре ще сме цяла Източна Европа".

"За какво сме в Европейския съюз, като са решили да си правят закони за силните държави?"

"Това, че е върнато в Транспортна комисия нищо не значи. Те имат достатъчно политически хватки за два дни да го оправят и на следващата сесия да го приемат".

"Преборихме се с половината Европа и накрая наши хора предадоха работата"."

"Надяваме се на положителен изход все пак. Затова сме тук, за да докажем, че ние искаме да работим и ще се борим".

Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи обясни:

„По ул. „Оборище“, наляво по ул. „Раковска“ и шествието ще стигне до сградата на Европейската комисия в София, където ще останем може би около два часа, докато тече гласуването. Ще има много знамена, български, и ще имаме транспаранти, винили, плакати. Искаме просто да покажем, че нас ни има и че няма да се примиряваме с това, което искат да наложат насила“.

Протест в подкрепа на колегите си от товарния сектор организира Конфедерацията на автобусните превозвачи. Демонстрацията се проведе пред централата на партия ДСБ в София под надслов „Не на предателството на националния интерес с Мобилност 1“. Протестиращите изразиха недоволството си от отсъствието на евродепутата Светослав Малинов от ДСБ при гласуването за отпадането на пакета „Мобилност 1“ от дневния ред на Европейския парламент.

Председателят на Конфедерацията Магдалена Милтенова: "Тук сме, защото всъщност смятаме, че националният интерес беше предаден, когато наши евродепутати не отидоха да гласуват в полза на България и българските превозвачи. Когато човек иска да бъде в публичното пространство и когато иска да защитава интереса на България, той няма право на лични ангажименти".

Част от българските представители в Европарламента, заедно с техни колеги от Централна и Източна Европа, са подписали писмо до председателя Антонио Таяни с искане да върне пакета в Комисията по транспорт заради огромния брой предложени поправки, които са над 2000. Настоява се предложението да бъде подложено на гласуване и заради липсата на превод на всички езици. Евродепутатите ни ще искат също разделно гласуване на всяка поправка, което ще удължи процедурата с повече от 5 часа, а българските представители ще искат прекъсване на заседанието на всеки десет минути. Това е спасителният план, по думите на евродепутата Ангел Джамбазки, за да бъде осуетено приемането на спорния пакет в този Европарламент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна