Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карина Ангелиева: Дигитализацията да обхване всички специалности

Карина Ангелиева
Снимка: БГНЕС

„Искаме дигитализацията да обхване всички специалности, тя да е обединител“, каза пред БНР Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието.

Според нея е много важно да приоритизираме и защитим специалностите, от които имаме нужда.

„Трябва да инвестираме в специалности, които са важни за сигурността на България. Не можем без ядрена енергетика, физици, не можем без специалисти по киберсигурност, не можем без специалисти в културно-историческото наследство“, категорична беше тя в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

„България се нуждае от своите университети, които да прогнозират и мислят какво може да се случи в бъдеще“, каза още Ангелиева. Тя добави, че висшите учебни заведения първо трябва да помислят за цифрови технологии и как да модернизират учебните си програми. По думите ѝ, трябва да помислят и за по-голяма предприемчивост.

„Планираме нова операция по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тя ще е пилотна и ще стартира тази година. Искаме нашите университети да кандидатстват с конкретен план за действие – как ще си отворят програмите, как ще привлекат хора отвън“, обяви зам.-министърът на образованието.

„Всички говорят за изкуствен интелект, всички говорят за милиардите инвестиции, които се правят в бизнеса, но разговорът за модернизирането и мястото на университетите, преподавателите и учените малко изостава в това отношение. В момента се явяваме като лидери на този диалог, не непременно и на изпълнението на зададените предизвикателства“, коментира Ангелиева във връзка с международната конференция в София за дигитализацията на висшето образование и изкуствения интелект.

Целта е на форума да се помисли за конкретни препоръки, които да отправим към университетите, каза тя и добави:

„Опитваме се да направим мрежа. Когато говорим за тази симбиоза оттук насетне между човек и технологии, все по-голяма намеса и внедряване на изкуствения интелект в нашето ежедневие, това няма как да стане, ако има лидери или ако има изоставащи. Трябва да направим така, че всички да работим в една посока“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна