Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дънкън Мороу: Брекзит тласка Великобритания към разпад

Професор Дънкън Мороу, преподавател по политически науки в Ълстърския университет в Белфаст, разказа пред БНР за историята на Северна Ирландия, за мирното споразумение от Разпети петък, къде е мястото на Брекзит във всичко това и защо Северна Ирландия се превръща в основен проблем.

„От самото начало Северна Ирландия е исторически спор между Обединеното кралство и Ирландия. Северна Ирландия бе създадена през 1920 година и ирландското правителство, Република Ирландия, така и не можа да приеме този факт. Северна Ирландия винаги е била различна от останалата част на Обединеното кралство, защото е оспорвана територия“, заяви проф. Мороу в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Той посочи още, че през 1998 година, в резултат на мирния процес, Великобритания и Ирландия се съгласиха на нови правила за управление на Северна Ирландия. Специални разпоредби, известни като „Споразумението от Разпети петък“, които включват по-активна роля на равни начала на Великобритания и Ирландия. Северна Ирландия остава част от Обединеното кралство, но Ирландия получава специална роля във вътрешните дела на Северна Ирландия. Освен това бяха постигнати специални договорености за подялбата на властта между различните групи и цялата конституционна рамка, в които отворената граница бе специален елемент от пакета.

„През последните две години се оказва невъзможно в Северна Ирландия да имаме функциониращо правителство. Ние прекарахме последните две години в сянката на Брекзит. Брекзит е най-големият проблем, а Северна Ирландия е най-големият проблем за Брекзит“, каза проф. Мороу.

Според него Шотландия е крайно разгневена от посоката, в която върви Брекзит, и не са знае дали националистите няма да проведат друг референдум за независимост там. „Брекзит тласка страната към разпад... Но е Възможно е Великобритания да проведе референдум и никога да не напусне ЕС “, каза той. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени