Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради строящия се небостъргач „Златен век“

Софиянци искат оставките на шефа на строителния надзор и зам.-министър

Инициативен комитет „Лозенец“ настояна за спиране на строежа на сградата на „Артекс“

Представители на Инициативен комитет „Лозенец“ дадоха пресконференция в градинката пред небостъргача „Златен век“ в столичния квартал.
Снимка: БГНЕС

Граждани настояха да бъде спряно изграждането на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал Лозенец. Сградата се строи от фирма „Артекс“, от която представители на ГЕРБ са придобили луксозни имоти на занижени цени.

Протестиращите поискаха оставката на директора на националния строителен контрол Иван Несторов и на зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев.

„ДНСК започнаха да правят акробатични номера, в които да се чудят какво ново да измислят, с което да го оправдаят. Те просто отказваха да признаят истината, че разрешението за строеж е изтекло и че в момента строителството е незаконно“, каза Войслав Тодоров от Инициативен комитет „Лозенец“.

От комитета настояха проектът да бъде преработен според изискванията на устройствения план, които позволяват височина на сградата да е до 26 метра.

„До момента, до който избухна скандалът с апартаментите, всички институции на които сме писали, повтаряха, че разрешението за строеж е валидно по силата на поправката „Артекс“. Когато вече стана ясно, че ще лъсне лобизма в цялата ситуация, се принудиха да променят версията и отново, за да не спрат строителството, започнаха да изменят тема“, коментира пред БНР адвокат Никола Вапцаров.

Според Мариан Баруш от Инициативния комитет построяването на сградата е станало след сериозна политическа подкрепа за „Артекс инженеринг“

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна