Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите с онкологични заболявания е необходимо да увеличат приема на белтъци

Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология- гр. София
Снимка: УСБАЛО

Хранене с разнообразна храна, домашно приготвена, и пиенето на много вода са изключително важни в процеса на лечение за пациентите със злокачествени заболявания. В предаването "Хоризонт до обед" старшата сестра в Клиниката по химиотерапия на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология Галина Милчева допълни:

"Както болестта, така и самото лечение се отразяват на хранителния режим. Променя се начинът, по който организмът толерира и усвоява някои храни. Лекарят, медицинската сестра или диетологът ще бъдат полезни да се определят хранителните нужди за самия пациент. Доброто хранене по време на лечението на пациента ще допринесе, първо, да се чувства по-добре самият пациент, второ, да поддържа теглото си и хранителните запаси на организма си, трето, да запази силите и енергията си, да се справи по-добре със страничните ефекти от лечението, да намали риска от инфекции, да оздравее и да се възстанови по-бързо."

Има четири групи храни, които са полезни за всички хора с онкологични заболявания, обясни Галина Милчева:

"Зърнени храни – като хляб, ориз, макарони, спагети, овесени ядки, картофи, зеленчуци, плодове, мляко, сирене, кашкавал, извара, месо, леща, ядки. Тези храни са много важни за самите пациенти."

Пациентите с онкологични заболявания често се нуждаят от увеличен прием на белтъци.

"След една хирургична интервенция, химио- или лъчетерапия, е необходимо приемането на много повече белтъци, за да се възстановят тъканите и организмът успешно да се бори с инфекции. Добрите източници на белтъци са рибата, птичето месо, нетлъстото червено месо, яйцата, нискомаслените млечни продукти, сухите зърнени храни и соята."

Водата е много важна за лечението на пациента, допълни Галина Милчева:

"Цитрусовите сокове по принцип трябва да се редуцира количеството, т.е. да не е ежедневно, но като най-добър антиоксидант ние съветваме пациентите да пият натурални сокове от ябълка, морков, цвекло, арония и нар."

Пациентът трябва да се вслушва в съветите на лекуващия го лекар, допълни старшата сестра в Клиниката по химиотерапия на Университетската специализиранаболница за активно лечение по онкология Галина Милчева

Чуйте повече в звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна