Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посвещенията на Николай Бойков

БНР Новини

Николай Бойков е един от най-добрите съвременни български поети. Той пише книгите си далеч от суетата на деня. Не се вписва и в познатите клишета у нас за съвременно писане.  Дълбочината на текстовете му е многопластова. През годините за съжаление често книгите му са оставали без сериозен критически прочит, което вероятно тепърва, след книгата му „101 посвещения“ ще се промени.

Това е стихосбирка, която се нарежда сред най-добрите образци на поезия. Яна Букова пише за книгата: „В сърцевината си това е една много топла книга. Книга, пълна с хора и любов към човешкото, рядък пример за разказ в първо лице, където безпощадно откровеният самоанализ, лишен от студенина, лишен от отстраненост, отвежда именно към съпричастието, обичта, болката за другия, към изчистването на сетивата за красотата и жестокостта на света.“

Николай Бойков (1968, Видин) е писател, поет и преводач от унгарски език. Завършва Унгарска филология в Дебреценския университет „Лайош Кошут“. Преподавал е в Софийския университет, водил е броеве на „Литературен вестник“, работил е най-различни неща. Издал е три стихосбирки и две книги с проза. Превел е книги на Петер Естерхази, Ищван Йоркан, Петер Надаш, Имре Кертес, Силард Борбей, Ференц Сий, Миклош Месьой, Ализ Мошони, Акош Дьорфи, Адам Надашди.

В репортажа от премиерата може да чуете издателката на книгата поетесата и преводачката Цветанка Еленкова, доц. д-р Невена Панова от Софийския университет, както и изпълнение на Леонид Йовчев.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна