Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас Серес: Няма решение на кризата в Алжир без смяна на политическия елит

Абделазиз Бутефлика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След седем седмици на национални протести и призив от ръководството на армията за незабавното му оттегляне от власт, тази сряда дългогодишният президент на Алжир Абделазиз Бутефлика подаде оставка. Мандатът му изтичаше на 28 април и недоволството на народа беше подпалено от намерението му да се кандидатира за пети мандат.

След края на 20-годишното управление на Бутефлика сега започва търсенето на нов лидер на Алжир. Няма решение на политическата криза без цялостна промяна на политическия елит, прогнозира пред БНР Томас Серес, преподавател по политически науки в Калифорнийския университет в Санта Крус.

"Това е посланието тук - пълна политическа промяна и тя е възможна. Но дори тя да бъде постигната по мирен път, не мисля, че хората са готови на компромиси на този етап. Това не означава, че армията или технокрацията повече няма да бъдат от значение. Те ще останат основни стълбове в държавата. Но тези начело на правителството - управляващият елит, трябва да бъде радикално сменен, това е целта“, каза още той в интервю за предаването “Събота 150“ и допълни:

"Алжирците спечелиха поредица от големи битки. Първата беше масовите протести по улиците. След това режимът беше принуден да спре провеждането на президентските избори, които бяха насрочени за средата на април. И последното, което се случи преди няколко дни - усилвайки натиска, хората принудиха президента Бутефлика да подаде оставка. Със сигурност седемте седмици на мирни протести поставиха началото на революционен процес, който продължава и в момента, виждаме го и той е напълно истински. Не говорим за шепа бунтовници, а за революция. Няма никакво съмнение, че тези протести поставят началото на нова глава в алжирската история. Те вероятно ще доведат до сериозни последици за страната - те дори вече се случват - но също и за останалата част от региона. Може би дори отвъд него. Въпреки това трябва да се има предвид и че антуражътна Абделазиз Бутефлика все още е начело на държавата, а именно -военните и политическите му протежета все още контролират ключови институции, включително правителството. И заради това е вероятно протестите да продължат. Защото хората бяха ясни - искат край на режима, на цялата система“.

"Най-голямото предизвикателство пред революционерите в Алжир е да сменят управляващия елит. Това е огромно предизвикателство, защото ако погледнем назад, през последните 10 години всички политици, дори от опозицията, бяха напълно компроментирани. Недоверието към политиците е безкрайно. Повечето са или некомпетентни, или корумпирани, или изпълнени с презрение към масите. На този етап ще бъде изключително трудно да се възстанови някакво доверие у управниците. А това е заложено на карта, следващата задължителна стъпка. Има много компетентни и честни хора в Алжир. И някои от тях се занимават с политика, други са активисти, работят в асоциации или дори се занимават с административни дейности. Целта сега е те да бъдат издигнати с обща платформа и конкретна програма, за да се превърнат в солидна алтернатива на управляващия елит и да не му бъде оставен друг избор, освен да се оттегли. Хората не могат да свършат всичко сами - те побеждават режима, но не могат като по чудо сами да сътворят политическа алтернатива. Тези хора се нуждаят от нови лица, лидери, които да предложат нещо конкретно. Това би трябвало да се случи през следващите няколко седмици, ако революцията успее“, коментира още Серес.

Цялото интервю с Томас Серес може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна