Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Петков: Столична община действа като предприятие

Новите граници на квартал „ТЕЦ-София“ не са в интерес на живущите, каза той

Снимка: БГНЕС

„От това, през което минах в последните близо 3 години, по скоро съм насърчен и окуражен да бъда активен, отколкото да бъда притиснат до стената“. Това каза пред БНР столичанинът Николай Петков, който трябва да плати 2100 лв. на адвокатите на Столична община заради делото срещу проекта за инсинератор в ТЕЦ-София.
    

Преди 3 години той и негови съграждани инициираха жалба срещу новия подробен устройствен план на район „Сердика“, който включва изграждането на инсталацията за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а на метри от техните домове. Проектът на общината е за близо 160 млн. евро, от които 91 млн. са безвъзмездно финансиране от ЕС. Останалите са кредит от Европейската инвестиционна банка. Срокът за експлоатация на инсинератора е 26 години.

Петков разказа за хода на делото: „Делото започна през 2016 г. Жалбоподателите бяхме около 15 души. В последствие тези, които нямат имот в кв. „ТЕЦ-София“, бяха определени като незаинтересовани граждани по смисъла на Закона за устройство на територията. Аз останах единствен жалбоподател по делото. Имаше и хора от квартала, но те се отказаха по лични причини. Столична община беше представлявана от външен адвокат. Тя през цялото време действаше не като община, а като предприятие, което има своя интерес“.

Според него новите граници на квартал „ТЕЦ-София“ не са в интерес на живущите. Планът е чертан единствено за целите на инсинератора, смята Петков.

Той изказа мнение, че хората от квартала не осъзнават какво ще се случи. Този тип съоръжения са рискови най-вече в радиус до 3 км, отбеляза Николай Петков. Той каза, че има частична подкрепа от квартала. По думите му хората, които се включват с дарение и споделят събитието, са граждански активни.

Изграждането на инсталацията вероятно ще започне тази есен и трябва да приключи до 2023 г.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна