Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От „Заедно с теб“ се надяват скоро да се въведат правила за т.нар. състрадателно лечение

Д-р Борислав Борисов: Достъпът до нови терапии в старите страни от ЕС е значително по-бърз

Снимка: архив

Надяваме се здравният министър Кирил Ананиев да приключи процеса по въвеждане на лекарствата за състрадателна употреба, защото той ще бъде единствено и само в полза на пациентите. Това каза пред БНР Пенка Георгиева – председател на пациентска организация „Заедно с теб“.

„Пациентите, които са с тежки заболявания, най вече онкологични, които нямат възможност вече за друго лечение – лекарите са изчерпали всяко едно възможно друго лечение за тях, пропуснали са по някакви причини включването в клинични проучвания, се дава една наистина уникална възможност да продължат своя живот именно с тези лекарства за състрадателна употреба“, обясни тя в предаването „Хоризонт до обед“.

Георгиева отдава липсата на такива правила на текучеството в управлението на здравното министерство:

„За осъществяването на тези правила и вкарването им в действие е необходимо време. За съжаление, то не достигаше на всеки от министрите“.

По думите ѝ с въвеждането на правила ще бъдат защитени пациентите от евентуален финансов интерес, а не терапевтичен:

„Ако тези правила са изработени от нашите експерти, смятам че няма да има повод за притеснение. Имаме достойни лекари, на световно ниво по познания. Мисля, че министърът трябва да се опре на тях, за да могат те да преценят кое е най-добро за пациентите“.

Д-р Борислав Борисов от Българската асоциация по клинични проучвания смята за навременни предложенията на здравното министерство в тази посока:

„Състрадателната употреба е възможност при неразрешени лекарства, които в момента довършват клиничните си изпитвания, за да бъде осигурен достъп на пациенти с тежки инвалидизиращи или животозастрашаващи заболявания, при които няма терапевтична алтернатива. Право да поискат такава програма има единствено националният регулаторен орган, в нашия случай това е Агенцията по лекарства, а не производител, пациент или болница. Има ясни правила за това. След това Европейската агенция разрешава достъп до тези терапии по съответните правила“.

Д-р Борисов подчерта, че пътят от разрешение за употреба до включването в съответните списъци някой път може да отнеме и 2 и повече години.

„Достъпът до нови терапии в старите страни членки е значително по-бърз. В момента пък се задават абсолютно нов тип терапии, които дори не са лекарства, а са съвсем нов тип технологии. Съществуващите модели за оценка са напълно непригодни за оценка на такъв тип технологии и това може още повече да удължи т.нар. достъпност. Въпросът има много сериозен социален аспект, не само чисто медицински“.

Според д-р Борисов трябва да се приоритизира този процес, защото и без това вече сме закъснели с тези правила. По думите му няма риск от злоупотреба или спекула.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени