Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Стойчев: Имам съмнения, че декларациите за борба с корупцията са поредният фарс

Снимка: БГНЕС

“Имам известни съмнения, че това, което управляващите през всичките години декларативно заявяват, че ще се справят и с организирана престъпност, и с корупция, че набелязват мерки - за пореден път ми прилича на някакъв многократно повтарящ се фарс“, каза пред БНР Тихомир Стойчев, бивш директор на Централната служба за борба с организираната престъпност и преподавател в НБУ, споделяйки своите очаквания към Консултативния съвет за национална сигурност.

Стойчев коментира има ли нужда от нов закон за корупцията:

“Нямам представа как е организиран дневният ред на днешното, насрочено заседание на КСНС, дано има кворум и той да се състои. Трябва да се чуят докладите на вътрешно министерство, на съответните председатели на агенции, за да се види тези рискове и заплахи до каква степен са зависими от външните, от вътрешните фактори и от причинно - условните връзки, които засягат тази корупция и я превръщат в такъв сериозен проблем и видимо тя засяга най-различните, предимно властови равнища. Корупцията не може да се осъществява от човек без власт“, посочи още той.

“Виждам много неща, които сме пропуснали преди години, виждам онази намеса, за която съм предупреждавал още 1991-1992 г., когато съм имал отношения към тези служби и съм говорил от позицията на заемащ някаква управленска длъжност“, заяви още Тихомир Стойчев.

Той изрази съжаление, че са подценявани тези неща и днес дълбоката криминализация на обществото засяга видимо и върховете на властта.

Цялото интервю с Тихомир Стойчев може да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна