Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Илчев: Не мога да преценя дали дублирането на слогана “Европа ни чува“ е плагиатство

Станимир Илчев
Снимка: БГНЕС

"Дали е скандал, или е гаф, кражба, или плагиатство, несръчно взаимстване или нещо друго, на мен ми е трудно да преценя, защото ми липсват факти, които сигурно няма и да се появят", каза пред БНР Станимир Илчев - съпредседател на НДСВ и “държател“ на слогана на НДСВ “Европа ни чува“. Той участва с коментар по повод появилите се множество публикации в социалните мрежи, че слоганът, с който ГЕРБ ще проведе кампания за предстоящите евроизбори, е абсолютно същият, който е бил ползван от НДСВ за европейските избори през 2009 г.

Грешката на хората от ГЕРБ е, че очевидно са действали прибързано, каза още той.

“Техният отговор на обществените въпроси и на медийния интерес е бил – ние не гледаме слоганите на другите партии. Недоумявам как може да не оглеждаш слоганите на другите партии. И как може безкритично да посегнеш и да вземеш нещо, в чието създаване не си участвал“, коментира Илчев и допълни:

“При това с един типичен за тях патос го обявиха, едва ли не, за най-иновативния политически продукт, а то не е така“.

Има ли Илчев лични претенции, бидейки автор на книга със същото заглавие:

“Това издание има своята стойност, носи това име – “Европа ни чува“. То е не само повторение на слогана на НДСВ – 2009 г., но и една по-далечна перифраза на мото, което аз използвах по време на предизборната кампания в Габрово през 2005-а година“, посочи още Илчев в интервю за предаването “Нещо повече“. 

Според него “има вероятност“ слоганът да е измислен преди пакета “Мобилност“:

“Аз самият правя такова допускане, без да твърдя, че точно така технологично са се развили нещата, но към днешна дата е очевидна тази частична парадоксалност на лозунга“.

Цялото интервю със Станимир Илчев може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна