Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев вече не е депутат

Георги Марков: В колиби ли да живеят народните представители

Трябва да решим - да върнем ли Закона за собствеността на гражданите, каза още юристът

| обновено на 10.04.19 в 12:59
Снимка: БГНЕС

Парламентът прекрати правомощията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев от 29-и Хасковски изборен район. 96 гласуваха „за“, седем „против“, трима се въздържаха.

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков не подкрепи оставката:  

„Трябва да решим - да върнем ли ЗСГ (Закон за собствеността на гражданите). Въвеждаме, 30 години след 10-и ноември - само едно жилище в семейство. Ако имаш второ, може, но само по наследство. Като го получиш, трябва в двугодишен срок да го прехвърлиш на децата си. Ако нямаш деца, се развеждате. Майната му на неприкосновеност на частната собственост! Долу пазара на имоти! Вива 60 квадрата! То бива, бива с тия апартаменти... В колиби ли да живеят народните представители? Какъв е този садизъм! Аз ще гласувам против“.

Заместник-председателят на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов от ГЕРБ беше категоричен, че с оставката на Делян Добрев парламентът губи високата експертиза на Добрев в областта на енергетиката:

„Просто енергетиката губи много. Не че има много енергетици в НС. В крайна сметка той беше визионер, не само експерт. Губим талантливи и умни хора за абсолютни глупости за мен“.

Депутатите от НФСБ са гласувалите „против“ оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, обяви лидерът Валери Симеонов. В остро изказване пред журналисти Симеонов насочи критиките си към премиера Бойко Борисов, който, по думите му, масово принуждавал членове на кабинета и на ГЕРБ да подават оставки:

„Демонстрира, че не му пука за капацитета на НС и на изпълнителната власт. Делян Добрев е кадърен човек. Изключителен специалист в областта на енергетиката и икономиката. В крайна сметка, когато масово принуждаваш членове от ръководството на твоята партия да подават оставки, в крайна сметка неизбежно изниква въпроса за твоята оставка. Донякъде няколко оставки, да, разбирам, обаче хора, които без всякаква причина са принуждавани да си подават оставката поради това, че техните роднини имат някакви имоти, това е болшевизъм“.

След изказването си Валери Симеонов изрично подчерта, че не поставя под въпрос оставката на Борисов, а призовава да се спре с кампанията по разчистване на кадърни хора:

„Мисля, че този отвратителен процес, на който сме свидетели, а част от хората - и жертви, трябва вече да бъде прекратен. За следващото НС никой, който има апартамент, не дай си боже да има фирма, да бъде бизнесмен изедник, значи просто да не си помисля, че може да се кандидатира за народен представител. За народни представители трябва да се кандидатират само малоимотни хора, хора, които нямат собствености, хора, които спят под мостовете на Перловска река, и хора, които са клошари. Те ще бъдат с предимство. С други думи, свидетели сме на едно опростачване в политиката, за съжаление, със съдействие на медиите“.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки изрази увереност, че Добрев ще има достоен заместник в Народното събрание:

„Няма незаменими хора. Мисля, че ГЕРБ ще си намерят достойни заместници в тази сфера. Освен това не виждам пречки да си остане експерт към партията и да съветва по темата“.

Двама нови депутати от ГЕРБ положиха клетва. Ралица Добрева от 15-и МИР - Плевен става народен представител на мястото на Цецка Цачева, която бе правосъден министър. Цачева е подала заявление, че се отказва от депутатското си място. Лиляна Радева ще замести Данаил Кирилов за времето, в което Кирилов ще бъде министър на правосъдието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна