Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Медаров: Работещите хора трябва да имат свои кандидати за изборите

Снимка: Борислава Борисова

София е домакин на едноседмичен фестивал на идеите за Европа. В рамките на събитието ще се дискутират различни визии за развитието на ЕС. Ще бъде обсъдена и темата „Кое ще направи ЕС по-силен – повече свобода за бизнеса или повече социална закрила“. Пред БНР социологът Георги Медаров, който е част от екипа на Колектива за обществени интервенции, посочи:

„Светът е устроен така, че интересите на бизнеса и интересите на работещите противостоят. Въпросът е как да регулираме това по-справедливо“.

По думите му в България до голяма степен е нарушен балансът между социалната справедливост и свободата за най-богатите:

„Често политическите ни представители се сблъскват много сериозно и остро едни с други. На практика обаче, когато става въпрос за защитата на бизнеса, са доста единодушни. Оказа се, че има много представители на строителния бизнес и на всякакви други бизнеси в парламента, но за съжаление не толкова на работещите – те са непредставени“.

Медаров даде пример с пакета „Мобилност“, когато нашите евродепутатите единодушно защитаваха българския транспортен бизнес, но според него не се е чуло нищо от гласа на работещите в сферата. Той подчерта, че не са се чули проблемите в тези компании и нарушенията на трудовите права.

„Политиците видимо се съобразяват с общественото мнение, за да наберат повече гласове за изборите, но на практика се оказва, че общественото мнение е нещо, което те трябва да управляват, но се съобразяват с интересите на техните донори, които финансират кампаниите им, дават им апартаменти и други такива неща. Има едно задкулисие, което решава действителните политики, а има много шумни сблъсъци за неща, които нямат такова голямо значение“, коментира Георги Медаров. 

Той изказа мнение, че е притеснително сливането на едрия бизнес и крайно десни партии. Според него срещу това гражданското общество трябва да се бори.

Необходимо е работещите хора да се организират и да имат свои кандидати за изборите, смята още Медаров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна