Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърсев: Дори да иска да откаже плащания в долари за петрола си, Рияд не е в състояние

Снимка: БГНЕС

Саудитска Арабия заплаши да откаже плащанията в долари при продажбата на петрол, ако Вашингтон приеме закона за санкциите срещу страните от ОПЕК за картелен сговор. Пред БНР финансистът Емил Хърсев заяви, че не очаква „сериозни последствия в скоро време“, защото „тези, които плашат, не са в състояние да изпълнят това, с което плашат“:

„Саудитска Арабия би уплашила по-сериозно колегите от САЩ, ако заяви, че трилионните резервни, които държи в американската финансова система, ще ги пренасочи. Това по би могла да я направи“.

В предаването „12+3“ по „Хоризонт“ финансистът обясни, че борсите за петрол в света са в Чикаго и в Лондон и оперират в долари и допълни с примери:

„Светът е изключително зависим от САЩ поради устройството на световната финансова система, установено през 1944 година със споразумението от Бретън Уудс, когато доларът на САЩ става световната резервна валута. Цялата инфраструктура на банковото дело е изграждана на база на Бретън-Уудския модел. Саудитска Арабия, дори и да иска да откаже плащания в долари за петрола, който продава, не е в състояние, тъй като една огромна част от петрола се продава на стоковите борси“.

Нещо трябва да замени сегашната система, базирана върху долара, но очевидно еврото не може да изпълни тази функция, коментира Хърсев:

„Европа твърдеше, че ще направи механизъм за разплащане на търговията с Иран, така че европейските фирми да избегнат американските санкции. Няма го две години вече. Някой ден световната финансова система ще се измени, но даже не съм сигурен, че ще го доживеем. Продължава работата между Китай, Русия и Индия, но това вече не е световна, а регионална, азиатска система на търговия, която при това не бележи особени резултати. Те не могат да те разберат кой ще носи риска. Тези валути са рискови. И двете страни изтеглиха голяма част от резервите, които държаха в долари. Сега Русия държи резерви в юани. Китай намалява резервите в САЩ, но постепенно“.

Интервюто с Емил Хърсев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна