Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: Вероятно ще има и други оставки

Политологът и анализатор Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив

„Изчистването на една партия е хубаво нещо. Независимо кой как си е придобил имотите, като сянка на съмнение тези хора, чисто имиджово, започват да тежат на имиджа на партията и се стига до един момент, в който никой не се интересува дали конкретният политик е виновен“. Това каза за БНР политологът Стойчо Стойчев по повод оставките в ГЕРБ. Според него актът трябва да оздрави доверието в партията:

„От гледна точка на политическото доверие премиерът не може да направи повече от това. Оттук нататък вече е търсене на съдебна отговорност. От гледна точка на политическата отговорност премиерът е потърсил и е приел оставките. Предполагам, че няма да са последните. Имотният регистър е публичен, а в момента покрай цялата тази вълна кой ли не гледа вътре какво се случва. Вероятно ще има и други хора, все пак става въпрос за управляваща партия с много хора в местната власт, в държавната администрация, в изпълнителната власт“.

Пораженията за ГЕРБ от скандала с недвижимите имоти са предвидими, категоричен беше Стойчев в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“:

„Не мисля, че има и чак толкова големи поражения, защото, чисто имиджово, хората, които не са харесвали Цветан Цветанов или са го харесвали, към момента не са си променили много мнението“.

Експертът се съгласи с анализа на Иван Кръстев, че след аферата ще стане по-трудно да се излъчи следващо поколение политически лидери, защото всеки би се замислил дали е декларирал имотите си на по-ниска цена, когато ги е придобивал. Стойчев даде пример с Румъния, където много хора са се отказали от политиката, защото борбата с корупцията се е изродила в лов на вещици и допълни:

„Ако погледнете, на освободените депутатски места не влизат веднага първите заместници – хората, които са били зад титулярите в листата, а се стига до второ-трето място. Това означава, че хората по принцип в момента ги е страх да се захванат с политика, защото е станало непрестижно. Особено когато един почтен човек тръгнете да се занимава с политика, при възможността да си опетни само името, не би тръгнал да го прави в такъв момент. Това е негативната част от този скандал“.

Листата на ГЕРБ за европейските избори е „най-добрата на политическия пазар“ от гледна точка на хора, които са подготвени да бъдат евродепутати.

„Друг е въпросът дали избирателите търсят това. Според мен не търсят това. За избирателите подобен тип листа е скучна. Тя е пълна с еврократи – хората, които разбират процедурите в ЕП и биха могли да вършат добра работа там, но за сметка на това не са атрактивни“.

„Хората търсят скандални личности и затова някои партии избират такъв тип лица“, допълни Стойчев и даде за пример избора на БСП - Елена Йончева. „Демократична България“ също е избрала Радан Кънев пред Светослав Малинов – кандидат за трети мандат.

Според Стойчев ДПС има шанс да вкара дори повече от четирима депутати, „защото все пак и панаирът има някакви граници“, а ДПС „поне се държат нормално и не се въвличат в такъв тип свади на междуличностно ниво. Разбира се, ГЕРБ също се опитват да се държат на подобно ниво, просто никой не ги оставя“.

Интервюто със Стойчо Стойчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна