Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР домакинства 25-ата Радиоасамблея на EBU

| обновено на 11.04.19 в 10:50
Генералният директор на Българското национално радио Александър Велев (в средата) и президентът на Европейския съюз за радио и телевизия и генерален директор на Би Би Си Тони Хол (дясно).
Снимка: Ани Петрова

Българското национално радио (БНР) е домакин на 25-ото издание на Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия. Форумът се провежда в четвъртък и петък в Националния дворец на културата.

София за първи път е домакин на Радиоасамблеята, която е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа. Във форума участват президентът на Европейския съюз за радио и телевизия и генерален директор на Би Би Си лорд Тони Хол, както и генералният директор на Съюза Ноел Къран.

В Радиоасамблеята ще участват над 100 души от 39 държави от Европа, Азия и Африка. Ще се обсъждат актуалните предизвикателства, сред които цифровата трансформация, противодействието на фалшивите новини, привличането на млада аудитория.

Генералният директор  на Българското национално радио Александър Велев подчерта:

„Форумът е място, където се срещат ръководителите на обществените радиа от цяла Европа и където имаме възможност колегите да обменим мисли и да чуем нови проекти, които са реализирани в отделните държави, да намерим начина и да заговорим за бъдещето на обществените медии. Това е един голям успех за Българското национално радио, че взе домакинството, и това е важно за България, защото, идвайки тук, тези хора се запознават и с обстановката в България. Това показва, че те имат доверие в България и България е един добър европейски партньор. Те, идвайки тук, се докосват до нашата култура. Докосват се до България и вече са наши посланици навън. Те харесват страната ни и утре в техните програми няма да звучат само отрицателните новини за България, а ще звучат и хубави неща за България. Това е огромната полза“.

Президентът на Европейския съюз за радио и телевизия лорд Тони Хол заяви: 

„Дълбоко вярвам, че ако искате противоотрова срещу фалшивите новини, това са медии като Българското национално радио. Ако искате културата ви да е представена многостранно, това също са обществените медии. Ако искате да обединявате хората, това пак са обществените медии и те трябва да имат съответното финансиране. Всички знаем, че обществената сфера е подложена на съкращения, но наистина мисля, че си струва да се подкрепят обществените медии и това време дойде“.

Основните теми, които се обсъждат на Асамблеята са цифровата трансформация, противодействието на фалшивите новини и привличането на млада аудитория.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна