Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей: Не претендирам, че следващите седмици ще бъдат леки

| обновено на 11.04.19 в 11:44
Британският премиер Тереза Мей по време на специалното си обръщение на 21 март.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви пред депутатите в Камарата на общините, че нейн приоритет остава да изпълни Брекзит, като защити решението си за отлагане на излизането от ЕС повече от 6 месеца с опция това да стане и по-рано, ако бъде ратифицирана сделка.

При това положение обаче остава вероятността Обединеното кралство да участва в изборите за Европейски парламент през май.

Британският премиер Тереза Мей се завърна от Брюксел с ново шестмесечно отлагане на Брекзит. Новата дата за Брезит – 31 октомври – избягва излизане от Евросъюза в петък без сделка, но ако Тереза Мей не прокара нейна сделка в парламента до 23-ти май и осигури излизане със споразумение на 1 юни, британците ще гласуват в европейските избори и всички останали опции остават на масата.

Мей изтъкна пред депутатите, че съжалява, че се стигнало до ново отлагане, но сега трябва да се побърза с постигането на консенсус по сделка в името на националните интереси:

„Постигането на споразумение няма да бъде лесно, защото за да бъде успешно и двете страни трябва да направят компромиси“.

Макар и да нарече поредното отлагане на Брекзит „пълен дипломатически провал“ на правителството, лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин изтъкна, че водени преговори са "сериозни", но за да бъдат успешни консерваторите трябва да преминат някои от „червените си линии“. Брекзитиърите обвиниха Тереза Мей, че се предала на ЕС. Депутатите сега излизат във Великденска ваканция до 23 април.

Така нареченото „гъвкаво“ отлагане на Брекзит позволява на Великобритания да напусне по-рано от 31 октомври, ако бъде ратифицирано споразумението с ЕС. Но за да избегне европейските избори, Тереза Мей трябва да прокара сделката в Камарата на общините преди 23 май и страната да излезе от ЕС на 1 юни със сделка. 

Мей продължава да се надява това да стане, но не всички мислят така. Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис каза тази сутрин, че няма никакъв напредък по Брекзит. Според него е трудно да се види как Мей ще прокара своята сделка в парламента. 

Би Би Си съобщи, че министър от кабинета на Тереза Мей е заявил, че отлагането на Брекзит означава, че е възможно провеждане на надпревара за лидерския пост в Консервативната партия след Великденските празници и потенциален нов премиер до юни. Брекзитърите като цяло са разгневени от поредното отлагане на Брекзит. За проевропейците пък това е добра новина, защото виждат възможност за провеждане на втори референдум. По-късно Тереза Мей ще направи изявление в парламента, а преговорите между консерваторите и лейбъристите за компромисна сделка ще бъдат подновени. След това парламентът ще бъде разпуснат за Великденска ваканция до 23 април. 

По-рано Тереза Мей заяви, че Великобритания все още може да избегне участие в изборите за Европейски парламент на 23 май, ако нейното споразумение за излизане от ЕС бъде одобрено през първите три седмици от следващия месец:

„Не претендирам, че следващите седмици ще бъдат леки или че има лесен начин да се излезе от задънената улица в парламента, но като политици ние имаме задължение да намерим начин да изпълним демократичното решение от референдума“.

Мей днес ще запознае с резултатите от срещата в Брюксел депутатите в Камарата на общините, където се очаква да бъде посрещната враждебно от брекзитърите. Някои от тях вече заявиха, че някак си ще преглътнат поредното отлагане на Брекзит, но няма шанс да се съгласят с митнически съюз като част от сделката. А митническият съюз е основно искане на лейбъристите в опозиция, с които днес правителството подновява преговорите за излизане от кризата.

Битката във Великобритания какво да се прави с даденото допълнително време тепърва започва. На практика всички опции – от Брекзит без сделка до общи избори или дори отмяна на Брекзит – остават на масата.

Проевропейците смятат, че е най-добре следващите месеци да бъдат използвани за провеждане на нов референдум за оставане или напускане на ЕС, а евроскептиците – за смяна на Тереза Мей с нов твърдолинеен лидер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна