Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бави се промяна в наредби за децата с хронични заболявания

Медицинският персонал в детските градини и училищата се нуждае от допълнително обучение

Децата с диабет са сред най-потърпевшите от нормативното забавяне.
Снимка: БГНЕС

От началото на 2017 година според промени в Закона за здравето медицинските специалисти трябва да извършват грижи, които подпомагат лечението на децата с хронични заболявания в детските градини и училищата. Все още обаче не са направени промените в две наредби. В Албена се провежда форум за грижите за децата с хронични заболявания в детските заведения и училищата. 

"Един от най-честите случаи е липса на грижа за децата с диабет, когато се диагностицира такова дете и то трябва да продължи да посещава детска градина или да ходи на училище, медицинските сестри отказват да изследват кръв и да поставят инсулин", коментира в предаването "Преди всички" Ваня Добрева от Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Необходимо е медицинските сестри в детските градини и училищата да преминат през допълнително обучение за грижи за деца с хронични заболявания, изтъкна Добрева. По думите й, трябва да бъдат изготвени индивидуални планове за грижа за тези деца, каквато е и европейската практика.

Министерството на здравеопазването трябва да подготви необходимите нормативни промени в две наредби за медицинските грижи за деца с хронични заболявания в детските градини и училищата. "Най-малкото, което могат да направят, е да изпратят писма до районните здравни инспекции, където да напишат тези указания", подчерта Ваня Добрева и даде пример за добра практика във Варна.

"От няколко години на доброволни начала се случва обучение на медицинските специалисти в детските градини. Това обучение се провежда от Клиниката по ендокринология в Университетската болница "Света Марина", а от 1 януари 2019 година в бюджета на Община Варна е заложена сума от 16 хиляди лева, с която ще бъдат изготвени обучителни материали. Осигурено е финансиране за изготвяне на индивидуален план за грижа за всяко дете и отново за обучение на медицински специалисти и това смятаме, че е пътя, по който трябва да вървим." 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна