Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишан Джингозян: Във Великобритания започна подготовка на евроизборите

Снимка: БГНЕС

Във Великобритания е започнала подготовка за провеждане на европейски избори. Това заяви в предаването „12+3“ Нишан Джингозян, който работи в лондонското кметство Брент.  

„Повечето от кметствата в Лондон започнаха такава подготовка. Големият проблем е, че българските и граждани на други страни от ЕС имат право да участват в тези избори, но трябва да се регистрират за това. Провеждаме кампания, която да достигне до тях. Българите не знаят правата си – те имат право да гласуват както в локалните избори, така и в тези за Европейски парламент“, заяви Джингозян, който призова всички българи в кралството да се информират за възможностите да гласуват.

Ситуацията около Брекзит се дължи на нереалистичните обещания на пропагандиралите излизане от Европейския съюз, каза още Джингозян, след като по-рано днес премиерът Тереза Мей договори с Брюксел отлагане на излизането до 31 октомври.

„Отсрочката беше посрещната както с облекчение, така и с ярост от депутатите, в зависимост дали подкрепят Брекзит. Крайното крило на консерваторите посрещна новината с ярост. Те подкрепят излизане от Евросъюза без сделка и напускане на всички политически и икономически структури, в които Великобритания участва. До какво ще доведат тези процеси в Консервативната партия, ще видим през следващите седмици и месеци. Според устава на партията не може два пъти да бъде провеждан вот на недоверие срещу лидера. Скорошният вот срещу Тереза Мей не беше успешен. Много малко вероятно е лидерът да бъде сменен, а това е желанието на крайнодесните ултраконсервативни кръгове в партията“, обобщи Джингозян.

Според него ситуацията във Великобритания се е променила след започването на преговорите между правителството и лейбъристката опозиция, но компромис изглежда трудно постижим.  

„Личното ми мнение е, че няма да се стигне до консенсус. Затова е нужен компромис. Тереза Мей е поставила червени линии, които в продължение на години повтаря, че няма да премине – това са излизането от митническия съюз, спирането на свободното движение на хора и т.н. Лейбъристката партия също не изглежда склонна на компромис. Ако не се стигне до решение, остава предизвикване на предсрочни избори или втори референдум“, каза още Джингозян.

Целия разговор чуйте в прикачения файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна