Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветозар Томов за напрежението в Габрово: Играем си с огъня

Снимка: БГНЕС

Играем си с огъня. За това предупреди пред БНР социологът Цветозар Томов по повод случващото се в Габрово. По думите му, темата се политизира и се превръща в етнически конфликт. Според него решаването на проблема с ромската престъпност не може да върви по този път.

„Не смятам, че неофашизмът има бъдеще в България, но има свои представители днес и те са много близо до неговата идеология“, коментира той в предаването „Преди всички“. Според него, ако мислим, че не може да се стигне до класически фашизъм, увеличаваме шансовете за това:

„Усещането ми е, че се хлъзгаме по тази пътека и не се знае докъде ще стигнем“.

В коментар за скандала с луксозните апартаменти на властта, закупувани на занижени цени, Томов посочи:

„Цялата кампания може изненадващо да затихне, след като се свършат ресурсите, благодарение на които медиите стават активни. Надявам се да не се случи“. 

Според Цветозар Томов ще излязат и други лица в хода на предизборната кампания. По думите му, явлението е разпространено във всички парламентарни партии, не само при управляващите.

Това обаче не трябва да е инструмент за водене на политически кампании, подчерта Томов. Той бе категоричен, че не трябва да се интересуваме от тези неща, само когато предстоят избори.

Историята с „Апартаментгейт“ има и добри страни, смята социологът и посочи:

„Най-добрата страна е в това, че е индикатор за изострената чувствителност на хората към злоупотребите с власт. Българинът по-скоро реагира на битово равнище. Надявам се, че ще се научи да реагира на всяко равнище на злоупотреби с публични средства“.

„Нищо не ме кара да смятам, че идването на г-жа Нинова на власт ще реши проблема с корупцията в България“, посочи социологът и добави мнението си, че никой не иска да реши този проблем:

„Ако някой иска да решава проблема с корупцията, той трябва да предприема съвсем различни политически действия. Например, да се замисли за това защо в страната има хиляди на законово и подзаконово равнище лицензионни и регулаторни режими, които създават корупционни практики. Трябва да ликвидираме тях, за да може да намалим корупцията. Това не обслужва никоя кампания, защото не сочи с пръст никой, не обявява някой за виновен и не дава възможност да изкараш себе си целия в бяло“.

Според Цветозар Томов ще има и други тематични скандали преди изборите. Той не очаква реален дебат за европейските политики и българския интерес. Томов прогнозира, че победителят в евровота ще вземе не повече от 600 хил. гласа.

Цялото интервю с Цветозар Томов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна