Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Къдринка Къдринова:

Асанж стана заложник в отношенията между двамата еквадорски лидери

Къдринка Къдринова
Снимка: БНР

“Преди всичко в Еквадор се смени властта. През 2012 година, когато Асанж поиска политическо убежище, президент беше Рафаел Кореа, представител на т.нар. лява вълна в Латинска Америка, а през 2017 година за президент беше избран Ленин Морено“. Това каза пред БНР Къдринка Къдринова в коментар за ареста на основателя на “Уикилийкс“ Джулиан Асанж в посолството на Еквадор след отнемане на политическото му убежище.

“Морено създаде няколко структури, които са между правителството на Еквадор и правителството на САЩ, създаде там едни специални разузнавателни служби, общо – взето постоянно подозира, че всички тези симпатизанти на Корея, които все пак са все още в Еквадор, заговорничат срещу него и му правят конспирации“, каза още Къдринова в интервю за предаването “Хоризонт за вас“.

“Асанж стана заложник в тези промени, в отношенията между двамата еквадорски лидери, но не само това. Морено, сменяйки курса, заставайки изцяло на проамериканска позиция в много други, включително регионални, теми като Венецуела и други такива теми, за които става дума в Латинска Америка, многократно досега даде знаци, че му е неприятно това, че той трябва да поддържа този наследен проблем. Една от реакциите му вчера, вече след ареста на Асанж, беше директно: “ох, най-после се отървахме от едно камъче в обувката“. Очевидно той много отдавна търсеше начин да се освободи от този проблем“, коментира още Къдринова и допълни:

“На Асанж му се създаваха изключително много проблеми, откакто Морено вече е президент. Бяха му забранили всякаква комуникация, защото постоянно го подозираха, че изнася някакви нелицеприятни факти, включително за приятели на Еквадор и за Испания по време на каталунската криза, т.е. той беше отрязан изцяло от достъп до интернет, нямаше мобилен телефон, практически беше в един затвор“.

Цялото интервю с Къдринка Къдринова може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени