Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Угърчинска: Международната общност носи отговорност за либийския проблем

Румяна Угърчинска
Снимка: архив

„Вече от 4 години международната общност се опитва да намери някакъв политически изход на делбите, които настанаха в Либия и общо на хаоса, който настана в Либия след падането на Кадафи“, каза пред БНР Румяна Угърчинска - българска журналистка, която живее от дълги години във Франция.

Тя коментира в предаването „Хоризонт за вас“ темата за офанзивата на либийския генерал Халифа Хафтар срещу Триполи през тази седмица.

„Много опити бяха направени, спомняте си сигурно срещите, които бяха организирани в Париж, Палермо, Абу Даби – под егидата на специалния пратеник на ООН, който се опита да намери начин двете силни личности в Либия – Халифа Хафтар и Файез Сарадж, който оглавява правителството, признато от международната общност. Опитаха се да ги съберат, за да се получи диалог между тях и да постигнат някакво споразумение. Това не стана“, каза Угърчинска.

„То не се получи поради ред причини, за които все пак отговорност носи международната общност и ООН с начина, по който те подходиха към либийския проблем“, каза още тя.

Още в началото бе създаден проблемът, който е най-болезнен в Либия и това е - кой ще пази държавата, кой ще осигури ред и сигурност. Тогава новото правителство реши, че сигурността на Либия ще бъде в ръцете на революционерите, а не в ръцете на армията и на полицията, посочи журналистката.

Цялото интервю с Румяна Угърчинска може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна