Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция по премахване на 54 незаконни постройки започна в ромския квартал на Стара Загора

| обновено на 15.04.19 в 12:08

Акция по премахването на 54 незаконни постройки започна в ромския квартал на Стара Загора. Тя преминава без проблеми и сблъсъци, но под засилена охрана на полиция и жандармерия. От общината обясниха, че собствениците са получили предизвестията си преди 6 месеца, въпреки това и днес обитателите изнасяха покъщнината си преди да влязат булдозерите. 

Тежката техника беше посрещната с викове и крясъци от обитателите на сградите, но до сблъсъци с полицията не се стигна:„На пътя останахме. Ние не сме цигани. Ние сме български граждани. Държавата къде е?“

Обитателите на постройките сами са премахнали покривите и вече събарят стените на сградите с надеждата да използват повторно строителните материали. Въпреки това се очаква акцията да продължи седмици заради множеството масивни постройки, които трябва да бъдат премахнати.

Близо година и половина е била необходима на Община Стара Загора да извърви юридическата процедура за премахването на незаконните постройки. Връчени са заповеди за доброволно и принудително събаряне на къщите като обитателите са обжалвали в съда всяка една от процедурите, обясни кметът Живко Тодоров. По думите му акцията не е свързана с предстоящите избори:
„Съдът се произнесе в полза на общината. Тези заповеди влязоха в сила. Изчакахме да мине зимата и сега вече през април месец можем да преминем към премахване на тези постройки. Тази информация е за всички онези, които ще кажат, че премахваме предизборно“.

Кметът уточни, че нито един от обитателите на тези постройки не е подал молба за настаняване в общинско жилище: „Никой от тях не е подал документи за настаняване към община Стара Загора. Ако бъдат подадени такива и има хора, които отговарят на условията, ще им предложим алтернатива“.

Къщите са вдигнати незаконно през последните 15 години. Предстои процедурата по премахването на още 80 къщи в квартал Лозенец. Около 130 пък са незаконните постройки, които е съборила общината под ръководството на Живко Тодоров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна