Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неполучени преди близо три десетилетия абитуриентски албуми събудиха спомени и сълзи

Журналистка от Добрич издири заснети преди 27 години абитуриенти

4
Албум със снимки на ученици, които са имали уроци в Опитното поле в Добрич преди близо три десетилетия
Снимка: Мая Щърбанова

Журналистката Калояна Донева от Добрич откри насред опожарена сграда албум със снимки на ученици, заснети преди 27 години и издири хора от фотографиите. Така тя успя да върне спомените на бившите вече ученици и да извика сълзи на радост в очите им. 

Албумът вероятно е съхраняван в изгорялата сграда на бившия Център за ученическо, научно и техническо творчество, известен като Опитното поле. През последните месеци сградата стана обект на редица пожари, за част от които виновникът беше задържан от полицията. 

Мястото, където са се обучавали хиляди ученици, днес е тъжна, изоставена сграда, за която дори не е осигурена охрана, която се руши с всеки изминал ден.

Калояна Донева отива до Опитното поле от чисто любопитство и водена от желание да види какво е останало от горялата многократно сграда. Насред отломките обаче тя се натъква на стари абитуриентски албуми, които огънят не е успял да превърне в пепел.

"Реших просто да го разгледам, да видя какво е, какво е било, какво има сега там и както се разхождах из отломките, намерих сини албуми, които всъщност моята майка има също. И реших да потърся собствениците да им ги върна. Предположих, че няма да си ги получили. И така 27 години по-късно открих четири албума, подвързани със сини обвивки, но открих само двама от учениците, които са абитуриентите тогава - Иванка Донева и Антон Фотев."

Никой, оказва се, не помни защо не са си получили албумите преди 27 години. Но пък спомените колко хубаво място е било Опитното поле са живи и до днес у Антон Фотев и Иванка Донева.

"Чудно как са стигнали нали до Опитното поле нашите албуми. Опитното поле за жалост вече го няма, пък беше много хубаво за децата тогава. Защото ние сме били деца и сме си ходили там, и си спомням как ни запознаваха с растения, отзад имаше животни развъждаха, показваха, гледахме... В момента вече няма нищо такова", разказа Антон Фотев.

"Там си спомням, че ходехме на практика. И учехме нещо за земеделието, караха ни да чистим боб и леща и такива неща от плевели. Това е, което си спомням, беше интересно", допълни Иванка Донева. 

Върнатите снимки от старите ленти, заснети преди 27 години, връщат и спомените по щастливите и безгрижни ученически години на Иванка Донева и нейния клас.

"Не мога да си спомня точно какво. Знам, че някои се харесаха, някои не се харесаха. "Ще си ги вземем, няма да си ги вземем тези албуми" и стана така, че никой не отиде да си ги вземе тези албуми. Фотографът, който ни ги е правил, е работил в Опитното поле като учител и сигурно там ги е съхранявал. Може би и е чакал да отидем да си вземем, обаче никой не е отишъл." 

Историята с върнатите албуми, намерени тъкмо в подобна печално остаряваща в самота сграда още веднъж ни напомня, че миналото е за да се пази и съхранява, защото много често именно то е онова, което успява истински да ни развълнува днес.

Повече можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна