Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Васка Емануилова" представя съвременно сръбско изкуство

2
Мартина Стефанова
Снимка: Ирина Недева

Съвременно сръбско изкуство представя софийската галерия "Васка Емануилова" до 5-и май. Инициативата е на Арт фондация ДОМА - България и Културфорум ОСКР - Сърбия. Националната идентичност и травмите от нея бяха в центъра на пърформанса, който съпровождаше откриването на изложбата.

Целта на платформата NEXT BALKAN е нова комуникация между тези съседски и братски страни, каза Мартина Стефанова от Арт фондация ДОМА в предаването „Хоризонт до обед“.

„Много от артистите, които участват, са хора, които са освен художници, културни мениджъри, активисти, куратори - много значими за младата сръбска сцена“, уточни тя.

България ще бъде представена в Сърбия догодина, а идеята на партньорите е да включат постепенно и останалите балкански страни в проявите.

„Винаги съм казвала, че изкуството няма националност, то просто може да говорим на различни теми. Когато сме обединени от темата за изкуството, другите теми са второстепенни и те могат да помогнат и да изкажат определено мнение“, обясни тя и изрази мнение, че изкуството може да вдъхне живот на изоставените квартали в градовете.

И тази година ще има „КвАРТал фестивал“, въпреки че според ДОМА е имало опит един бенефициент да изземе финансирането на проекта. Първата проява е на 20-и април.

„Започваме всеки месец, за по една събота, да затваряме определен участък. На 20-и април от 12 до 18 часа ще има една голяма съседска дълга маса на ул „Симеон“ между „Бачо Киро“ и „Будапеща“, на която всеки ще може да донесе нещо за хапване, за пийване, да започнем да се запознаваме и да говорим. Каня всеки един, който желае, за да отворим новата тема за комуникация там“.

.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна