Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Стоилов: Машинното гласуване е една безсмислена инвестиция

Снимка: БГНЕС

Изборният наблюдател Стоил Стоилов участва с коментар пред БНР за очертаващата се изборна кампания.

“През 2014 г. в промените на Изборния кодекс бяха въведени някои елементи, които имаха за цел да изсветлят изборната процедура – номерирането на бюлетините, рязко беше ограничен броят на партийните застъпници, това е изключително положителна стъпка, тъй като преди тази фигура беше използвана за легално купуване на гласове“, посочи той.

“Беше поискано още тогава да се промени принципът на формиране на секционни комисии и на цялата изборна администрация, като ЦИК бъде формирана на принципа на Конституционния съд, а изборните администрации надолу да бъдат формирани единствено на принципа на професионална пригодност“, обясни Стоилов в интервю за предаването “12+3“ и допълни:

“За съжаление обаче политическите партии със зъби и нокти бранеха досегашния принцип с представители на изборните партии в секционните комисии“.

“Машинното гласуване беше пробутано или предложено и прието през 2014 г., когато на улицата вреше и кипеше. Аз и сега съм убеден, че никой не е имал намерение сериозно да го въвежда. Друг е въпросът, че масовото му въвеждане е уникална глупост, за която някои хора много се борят“, каза още той и поясни:

“В България днес излезе статистика, че има между 22 и 25%, ако не се лъжа, населени места с население под 50 души. Ако приемем, че от тях 30 души ще гласуват. Цената на наема на една машина на експерименталното гласуване с 500 машини беше 1860 лева, сега се говори за 3 хил. лева. Като разделим 3 хил. лева на 30 души, ние получаваме цена на един глас – 100 лева“. Това е една безсмислена инвестиция, каза Стоилов.

Според него машините би трябвало да доведат до намаляване на отпечатаните бюлетини, но такова нещо няма.

“Въпросът е дали ние не можем да постигнем тези цели с други средства? Ако приемем, че 3 хил. машини ще струват 9 млн. лева, какво ни пречи да направим 1000 преброителни центъра в страната, особено за тези села, в които гласуват под 100 човека“, запита Стоилов.

И коментира темата за възможно присъствие на международни наблюдатели на изборите:

“Доколкото си спомням, на последните избори има присъствие предимно на експертни мисии. На едни от изборите имаше по-разширена мисия с дългосрочни наблюдатели – става с покана“. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна