Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за умишлен палеж на "Нотр Дам", обяви прокурорът на Париж

| обновено на 16.04.19 в 18:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма данни за умишлен палеж на парижката катедрала "Нотр Дам", обезобразена след снощния гигантски пожар. Близо 12 часа огнеборците се трудиха за овладяване на пламъците, които погълнаха върха на сградата и многовековната дървена конструкция.

Нищо от досегашното разследване не насочва към хипотезата за умишлен палеж на "Нотр Дам" - в това увери следобед на пресконфенция прокурорът на Париж Реми Ейц. Разследването ще бъде трудно и продължително, вече са разпитани работниците от петте фирми, извършвали ремонта на върха на катедралата, откъдето е тръгнал пожарът. Специалисти обаче упрекват властите за недостатъчните норми за сигурност за културните паметници.

Голяма част от предметите на изкуството в катедралата е оцеляла. С облекчение беше посрещната новината, че големият орган на "Нотр Дам" не е изгорял, въпреки че е увреден. Ценните картини, пострадали от пушека, ще бъдат пренесени в Лувъра за реставрация.

Вече се проведе първото експертно заседание за възстановителния план на базиликата, а обещаните дарения от най-богати френски фамилии, крупни компании и дарители от чужбина вече възлизат на стотици милиони. "Ще възстановим "Нотр Дам" (...) това е съдбата ни" - обеща още снощи президентът Еманюел Макрон, който отмени цялата си седмична програма за мерките срещу социалната криза и се вля в скръбта на французите по изгорялото "сърце" на Париж.

Заместник-министърът на вътрешните работи Лоран Нунез пък посочи, че структурата на легендарната катедрала "Нотр Дам" е устояла на масивния пожар, който обхвана сградата в понеделник.

Въпреки това, той добави, че е идентифицирана "известна слабост" в хранилището и трансепта на готическата сграда.

"Работата по сигурността в "Нотр Дам" ще отнеме около 48 часа, след което пожарникарите ще имат достъп до катедралата, съвместно с персонал от Министерството на културата, за да се възстановят произведения на изкуството, които до голяма степен са останали невредими", посочи Лоран Нунез.

Поне 10-15 години ще бъдат нужни за възстановяването на парижката катедрала “Нотр Дам“, смятат експерти след пожара, който я порази снощи.

Камбаните на всички френски катедрали ще зазвънят заедно утре в 18:50  - часа на началото на снощния пожар в "Нотр Дам".

Всеобщо е облекчението от спасената, все пак, сграда след 12- часовата борба на стотици пожарникари, използвали и робот за най-трудните операции.

"Същественото е спасено, но не всички рискове са отстранени", предупреди френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна