Eмисия новини
от 04.00 часа

58 задържани при акция на МВР за нелегални боеве с кучета

Явор Гечев: Всичко това не се прави за шоуто, а заради залагането

| обновено на 17.04.19 в 13:33
Явор Гечев, „Четири лапи“
Снимка: БНР

58 души са задържани при операция на МВР за участие и организиране на нелегални боеве с кучета. Предполага се, че става дума за организирани боеве и залози.

Арестуваните са от различни градове на страната. Тепърва ще се изяснява ролята на всеки от задържаните.

При акцията в изоставена постройка близо до язовир "Искър" са намерени и девет кучета от породата питбул.

„Намерените кучета вероятно не са самите участници в боевете. Въпросната постройка е добре подбрана, защото такива боеве се правят точно в такива изоставени места, отдалечени. Организацията е много сериозна, достъпът на хора до тези боеве е много труден. Всичко това не се прави толкова за шоуто, колкото заради залагането, защото понякога се стига до петцифрени суми. Всичко е незаконно и подлежи на наказание до 5 години, а глобата може да стигне до 50 000 лева. Присъдите у нас са доста ниски, в общия случай – до 3 години“. Това обясни в предаването „12+3“ Явор Гечев от „Четири лапи“.

„Кучешките боеве обикновено са обвързани или с наркотици, или с незаконен хазарт, навързани са нещата, затова е добре да се помисли за завишаване на присъдите. Това е една много сериозна мрежа, ъндърграунд мрежа“, допълни Гечев. По думите му, полицията започва да реагира адекватно.

„Организирането на боеве с кучета е престъпление от 2011 година, в началото не се гледаше сериозно на тази престъпна дейност“.

Явор Гечев поясни, че хората обикновено се страхуват да подават сигнали за такива битки.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Още от

Най-четени