Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Джеров: Търновската конституция е създадена за монархия, не можеше да бъде възстановена

Снимка: БГНЕС

Горд съм като българин, че наши съграждани, излезли от тъмното турско робство, са се сетили, че трябва да изработят Търновската конституция, която е гордост за България, заяви пред БНР проф. Александър Джеров, който е един от авторите на съвременната конституция на България, приета от 7-ото Велико народно събрание през лятото на 1991-ва година.

„Нито една човешка творба не е идеална, винаги има грешки и пропуски“, каза проф. Джеров по отношение на настоящия основен закон на България и допълни, че сегашната конституция е много добра.

„Смятам, че 7-ото Велико народно събрание заслужава необходимото уважение, защото тогава да правиш конституция, да изграждаш основните текстове за законодателството, когато имахме противоборството на току-що падналия режим, не бе никак лесно. В парламента и извън него имахме много спорове за новата конституция“, отбеляза проф. Джеров в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Той припомни, че един от тези спорове е бил дали трябва да се възстанови Търновската конституция, но тя е била писана за монархия, а не за република и заради това не може да влезе в действие.

„Гледайки от сегашния момент, не можеше да бъде другояче. Противопоставянето бе много голямо. Слава Богу, че комунистите се усетиха, че трябва да имаме нещо ново, което да замести предишната конституция. Беше трудно всички да се съчетаем в една посока на демокрацията и да не възстановим абсолютно нищо от миналото, което би било пагубно за страната“, посочи той.

Подробности можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна