Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят съвременната българска литература в Турция

Снимка: Pexels
Днес следобед антология с произведения на съвременни български автори ще бъде представена в Истанбул. Събитието се организира от нашето посолство в югоизточната ни съседка и ще запознае турските читатели с кратки разкази от 18 български творци.
     

Утре пък гостуващите в града наши писатели ще участват и в събитие в рамките на Истанбулския литературен фестивал.

Гости на премиерата ще бъдат 12 от включените в сборника майстори на словото. Антологията е озаглавена „Разкази от кръстопътя” и е преведена на турски език от Севджан Кендже. Включените автори и техни произведения са подбрани от Културната асоциация „КАЛЕМ” в Истанбул.

Босфорският университет, наследник на американския „Роберт колеж“ от 19-и век, е сред най-престижните турски университети.

В представянето днес ще участва и посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. Събитието се провежда и с подкрепата на българското Министерство на културата.

Целта на изданието е да се представи съвременната българска литература в Турция. Антологията съдържа разкази на някои от най-популярните български автори, като за почти всички от тях това ще бъде първа среща с турските им читатели.

Авторите, включени в сборника, са Алек Попов, Александър Секулов, Александър Шпатов, Ангел Игов, Весела Ляхова, Владимир Зарев, Георги Господинов, Деян Енев, Елена Алексиева, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Леа Коен, Момчил Николов, Радослав Парушев, Петър Чухов, Петър Делчев и Христо Карастоянов.

По този начин панорамно се представят някои от най-ярките имена на съвременния български литературен небосклон. Без съмнение, културата и литературата са един от най-добрите мостове между народите. Заради това екземплярите от първото издание ще бъдат дарени на библиотеки, университети и културни центрове, за да могат посланията на българските автори да достигнат до повече хора в Турция.

В четвъртък турската аудитория ще има възможност да се срещне отново с гостуващите 12 родни писатели. Дискусията с тях ще бъде част от 11-ото издание на Истанбулския литературен фестивал. Неин домакин ще бъде университетът МЕФ, а модератор – младата актриса и писателка Едже Ердогуш. Тя е автор на 5 книги, една от които е преведена на български език под заглавие „Наръчник на самоубиеца“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна