Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна среща на европейски крайнодесни организации в София предизвика полемики

Снимка: БНС

Среща на крайнодесни организации ще се проведе в София в дните около 20 април – рождения ден на Адолф Хитлер. Информацията се появи в социалните мрежи.

Български национален съюз – организатор на „Луковмарш“ в София, е домакин на международна среща на европейски десни организации – първоначално информация за тази среща се появи в интернет. За място на събитието беше посочено „Проджект Лаб“. Според съобщението участие в срещата ще вземат организации като Десните от Германия, отцепници от по-старата нацистка партия NPD, „Легион – Унгария“ и „Щурмоваци“ от Полша.

От „Проджект Лаб“ опровергаха информацията, че тяхна зала е наета от БНС. Зина Любенова заяви: „Официално писмо не е получавано от тях към нас – за запитване за ползване на наше пространство“.

Според медийни публикации датата 20 април не е избрана случайно. Това е датата, на която е роден Хитлер.

Пламен Димитров от Българския национален съюз попита „Кой стои зад разпространението на тази информация?“ и добави:

„Това е българският клон на една международна организация, която се нарича „Антифа“. Само че зад привидно благозвучното наименование „Антифашисти“ се крият крайнолеви екстремисти, марксисти, които проповядват и извършват насилия срещу политическите си опоненти. Опонентите ни е хубаво да познават българската история и да знаят защо 20 април е важен за българите. Какви световни събития са станали на тази дата, не ме вълнува“.

От БНС потвърдиха, че първоначално са избрали зала на „Проджект Лаб“. Според тях обаче върху „Проджект Лаб“ е оказан натиск и впоследствие се е наложило да сменят мястото на срещата.

Соломон Бали – вицепрезидент на „Б`ней Б`рит“ (англ. B'nai B'rith International; иврит: בני ברית, „Синове на Завета“), заяви: „Това е поредното неонацистко събитие в България, което нашето общество и държава допускат. В някаква степен България се явява може би една от най наци-френдли държавите на континента. Това не се случва за първи път – да отбелязват тази дата. Липсата на политическа воля е повече от видима – нежелание от страна на държавните институции да се занимават с въпроса“.

София Коен – член на Изпълнителното бюро на организацията на евреите в България „Шалом“, изказа позицията си в предаването „Хоризонт до обед“:

„За нас тези конференции, а сега и отворено събитие, което е планирано да се проведе, са изключително обезпокоителни. Фактът, че България става трибуна на крайнодесни неонацистки формации – това, че им се дава възможност за изява, създава се поле за действие на такива реално криминално проявени организации, защото много от символиките, които използват и много от риториката, която използват, всъщност е криминализирана в повечето държави в ЕС, това за нас е много обезпокоително. Ние го наричаме посегателство срещу демокрацията в България. Според нас това напълно противоречи на европейските ценности, които изповядваме“.

„Шалом“ очаква реакция от българските власти: „Надяваме се, че ще има ясно становище от страна на институциите за това, че подобно събитие в столицата е неприемливо“.

Вени Марковски – съосновател на интернет общество, също реагира на информацията, че крайнодесни формации от различни европейски страни се канят да посетят София на 20 април. Той посочи, че чрез Наказателния кодекс държавата ясно е определила отношението си към фашистката идеология:

„Текстът казва, че който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5000 лв.“.

По думите му, става дума за „неонацистко сборище“ в центъра на София, което е обществено опасна проява. Той бе категоричен, че това е недопустимо да се случва и също очаква реакция на държавата. Обществото ни не е имунизирано срещу такива прояви, каза още Вени Марковски.

Георг Георгиев – зам.-министър на външните работи и национален координатор за борбата с антисемитизма, обясни:

„Става въпрос за едно маргинално събитие, събитие, което води своето начало от 2017 г., когато за първи път се е провело в Дортмунд. Тогава тези организации са се разбрали следващото подобно тяхно събитие да се проведе в България. Институциите са много добре информирани и много добре знаят какъв е форматът и за какво става въпрос. Подготвени сме. Имаше среща, в рамките на която и тази тема бе поставена. Искам да разсея всяка спекулация за това, че държавата едва ли не по някакъв начин е проспала, че подобно нещо ще се случи. Всички компетентни ведомства са в течение за какво става въпрос. Посоката, в която работим, е да предотвратим каквато и да е възможност за нарушаване на морала, етичните норми, спокойствието в обществото, да не допуснем какъвто и да е език на омразата във всички негови забранени и заклеймявани форми да се появи в публичното пространство“

„Надигането на крайния национализъм, надигането на крайностите – това не е българско явление, това е световно явление. Това нас ни безпокои най-много“, заяви Георг Георгиев. По думите му, българската държава е много активна в това да противодейства и да работи срещу подобен тип пропаганда. Законодателствата, базирани на свободата на словото и събиранията, дава възможност за вратички, посредством които такива мероприятия да се случват, каза заместник външният министър.

Мартина Шопова изрази възмущението си в социалните мрежи по отношение на портрет на Хитлер в такси. В колата шофьорът е имал и портрети на Живков и Путин. Какво разказа тя, чуйте в интервюто с нея. 

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна