Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски синдикати: Работният ден тук е най-дълъг, но в други страни са по-продуктивни

Британците работят най-много часове в ЕС, но са по-малко продуктивни от работниците в други европейски страни, показва проучване на британските профсъюзи. 

Новото проучване показва, че работещите на пълен работен ден във Великобритания прекарват на работните си места средно 42 часа седмично, което е с около два часа повече от средното за типичния работник в ЕС. За сравнение, в Дания работната седмица е 37 часа, а в страни като Холандия, Италия, Белгия, Франция, Швеция и  Ирландия – 39 часа.

Въпреки по-дългото работно време Великобритания изостава от страни като Германия и Дания, когато става дума за продуктивност на труда. През 2017 година страната е била на 14-о място по този показател. 

Коментирайки данните, генералният секретар на Федерацията на профсъюзите в Англия и Уелс Франсис О’Грейди заяви, че „британската култура на работа продължителни часове не е нещо, с което страната може да се гордее“. 

Франсис О’Грейди допълни, че тази култура лишава работниците от прекарване на повече време у дома с любимите хора и че прекомерната работа, стреса и преумората са се превърнали в нещо нормално през последните години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна