Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на АИК Васил Велев:

Недостигът на работници е всеобщ - липсват и квалифицирани, и неквалифицирани кадри

Едва 49 на сто от висшистите се реализират на позиции, изискващи висше образование

Васил Велев
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации от години поставят проблема за недостига на специалисти в определени сектори на икономиката. 

"Заетите в икономиката намаляват, възможностите на икономиката намаляват, в същото време хората, които разчитат на бюджета, разчитат на тези, които вкарват в бюджета пари, заетите в икономиката. Тези, които разчитат на бюджета се увеличават", очерта тенденциите председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, който бе гост на предаването "Нощен Хоризонт".

"Много отдавна няма хора за никаква работа - и висококвалифицирани, и със средна квалификация,  даже се търсят и хора без всякаква квалификация, и такива също не достигат. Има огромно разминаване между търсене и предлагане на умения и затова са нашите общи усилия с Министерството на образованието за реформа и в професионалното образование и във висшето образование", допълни Васил Велев.

Общо 49 процента от висшистите се реализират на позиции, изискващи висше образование, уточни той.

"Излиза, че повече от половината са учили нещо, което после не само като специалност няма да го ползват, а изобщо като степен на висше образование, в същото време икономиката се задъхва от недостиг на специалисти със средно професионално образование, които получават нелоши доходи и условията на труд вече не са това, за което си спомнят техните родители, в смисъл много по-добри са."

Учениците, които кандидатстват за висшите технически училища, са с много ниска подготовка по математика и е много трудно от тях да се създадат добри инженери, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

"В същото време на пазара на труда, при това високо платени работни места, има незаети в огромно количество за инженерно-технически кадри. Ние смятаме, че една задължителна матура по математика при всички случаи ще помогне за това повече млади хора да открият в себе си заложби и да се насочат към техническото образование."

Васил Велев съобщи също, че от 2010 година досега делът на нелегалната икономика е намалял от 35 на 25%. 

"Има потенциал,  възможност и потребност да продължи този процес, докато стигне приемливи средноевропейски нива и затова едно от средствата, които ние използваме - тези награди "Икономика на светло", с тях се насърчават, стимулират и отличават хора с принос, институции, нормативни актове и медии, които допринасят за този процес."

Животът прекалено се материализира и духовното избледнява, каза още Васил Велев в предаването "Нощен Хоризонт".

"Разговорите по-често са за пари и тяхното нямане, отколкото за култура например, или пък за това как да се изкарат тези пари, които ги няма, а не как да се получат отнякъде."

Повече отразговора можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна