Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Любомир Димитров: Голяма част от сърдечните малформации се оперират успешно

Не расте броят на децата с вродени сърдечни малформации, каза пред БНР д-р Любомир Димитров – началник на детското кардиологично отделение.

„Нашият брой пациенти е тясно свързан с раждаемостта. Нараства броят на оперираните деца. Ние вече можем да правим много по-сложни оперативни корекции, много по-сложни интервенции, затова броят ми бавно се увеличава всяка година. В Националната кардиологична болница, в частност в нашата клиника, се оперира целият спектър на вродени сърдечни малформации, които се оперират и в света. Годишно се оперират около 250 деца, още толкова пациенти минават през диагностични или интервенционални процедури“, обясни д-р Димитров в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

По-редките малформации, комплексните кардиопатии са истинското предизвикателство, отбеляза докторът и добави:

„Всеки ден се сблъскваме с изключително сложни малформации. Голяма част от тях се оперират успешно“.

Вече 15 години Детската кардиологична клиника в Кардиологичната болница работи с екип от немски лекари. Тази седмица те отново са тук и ще оперират съвместно 6 малки пациенти, като най-малкият е на 2 години, а най-големият – на 26.

Д-р Любомир Димитров посочи още, че проблемът с медицинските сестри е хроничен в цялата страна. Този проблем не само не се решава, а той се и задълбочава, отчете той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна