Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Попов: Държавната политика по интеграция на ромите е погрешна

Мирослав Попов
Снимка: БГНЕС

Каква трябва да бъде реакцията на властта на сбирката на неонацистки групи в София? Коментар по тази теми в студиото на "12+3" направи анализаторът Мирослав Попов.

"За мен борбата с фашизма в момента се свежда до борбата с радикалния авторитаризъм. Мисля, че обществото трябва да каже "Не" на тези идеи, които идват 100 години след края  на Първата световна война. И двете войни са чудовищни. Разбирането, че малка група знае какво трябва да се направи и останалите трябва да слушат и да изпълняват, както и ултраолигархизмът, който носи в себе си фашисткият модел, са страшни," отбеляза Попов.

"Ключово е, че Хитлер нямаше да има този успех, ако немският народ не се е чувствал угнетен след Първата световна война. През 1999-а година Европа наложи санитарен кордон на Австрия заради Хайдер. Сега няма нищо подобно, нещо се променя, радикалната десница се настани удобно в редица европейски държави. Има и разумни неща, които прави, но те идват на фона на обърканост на брюкселската политика. Там не можаха да дадат адекватно решение на мигрантската криза", добави Попов.

Той коментира и случаите на етническо напрежение у нас.

"До голяма степен протестът в Габрово беше спонтанен и показа, че правилно сме на 111-а място по свобода на словото. Не казвам, че сме образец по това да не се допуска слово на омразата, но има блокаж на аналитичната нагласа какво се случва и когато това дълго време се поддържа, при едно дребно социално сътресение нещата избухват в неподозирано големи мащаби. Бездействието не е само на уволнения полицейски началник, а на много хора нагоре по стълбицата", подчерта Попов.

Според него "ромската интеграционна политика е погрешна - вместо да работи за пълноценна социална интеграция, парите отиват в представителни мероприятия. Първата грешка е, че се игнорираше ролята на държавата, всичко беше възложено на неправителствения сектор. Представата, че ромите са потиснато малцинство, също не е вярна.
Още Търновската конституция въвежда задължително начално образование. Хиляди ромски деца са отпаднали от образованието. Не е въпрос на акции връщането им в училищата. Просто не трябва да се допуска те да не са в училище. Неолибералната държава е съзнателно самоосакатила се държава. Трябва да е демократична, но пълноценно функционираща", каза още Мирослав Попов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна