Eмисия новини
от 18.00 часа

Доц. Орлин Спасов: Важно е осъзнаването на общия интерес на журналистиката

Мария Стойкова: Надявам се да расте ролята на истината в журналистическите гласове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България остава на 111-о място по свобода на медиите. Това става ясно от оповестения годишен Индекс за свобода на пресата на международната неправителствена организация „Репортери без граници“.

В описанието за страната ни се казва: „Сговорът между медии, власти и олигарси остава непроменен, докато физическите нападения срещу журналисти се увеличават“.

На първите три места в класацията, в която са включени 180 държави, са Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

В предаването "Нещо повече" темата беше коментирана от доц. Орлин Спасов, преподавател във Факултета по журналистика на СУ "Св. Климент Охридски" и председател на Фондация "Медийна демокрация" и от Мария Стойкова, заместник-главен редактор на вестник "Сега".
България трайно е в тази зона вече няколко години, няма изненада. Страната ни е последна почти във всяко отношение в ЕС и не може да се очаква, че в някаква сфера ще се откъсне и ще бъде много по-добре и медиите ще бъдат по-добре класирани. Медиите са силно зависими и от политиката, и от икономиката, отбеляза доц. Спасов. Според него "когато останалото започне да се променя, тогава можем да очакваме това да се случи и с медиите".

Мария Стойкова добави, че усещането за несвобода на медиите продължава вече 12-13 години. През 2007-а година България беше на 35-о място, сега е на 111-о. Това съвпадна с концентрацията на медии в ръцете на г-н Пеевски. През 2016-а сме били на 113-о, но нещата не са се променили особено. В тазгодишния доклад Пеевски е споменат, но това няма особено значение.

През последния месец се случи нещо, което отдавна не се беше случвало. Историята с апартаментите започна от Радио Свободна Европа, беше подета от в-к "Сега", включи се Би Ти Ви, няколко дни БНТ и Нова телевизия мълчаха, а  после медиите започнаха да се конкурират и всеки търсеше с какво да допълни картината. За мен беше приятна изненада, че все още може да има силни медийни гласове. Голямата ми надежда е, че това, което се случва в момента, няма да остане изолирано и няма да бъдем толкова страхливи, каза още Мария Стойкова.

Доц. Спасов отбеляза, че отделният журналист трудно може да се справи със стената, която спира достъпа на информация. Но когато има силни журналистически организации, съпротивата на институциите и настискът ще са по-малки. Важно е осъзнаването на общия интерес на журналистиката.

"Изоставихме своята обществена роля и показахме на обществото, че лъжежурналисти могат да му дърдорят и то да ги слуша. Но независимо от многото гласове, които заливат публиката, се надявам да расте ролята на професионалния журналист, който отделя зърното от плявата и показва кое е истина и кое - фалшива новина. Надявам се, че ще има хора, които продължават да ценят истината в журналистическите гласове," каза Мария Стойкова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от

Защо гоним Христос от живота си?

публикувано на 21.07.19 в 08:05