Eмисия новини
от 22.00 часа

Екстремните спортове 14-20 април

Давид Лама, Джес Роскели, Хансйорг Ауер

Светът на алпинизма се раздели с трима от най-силните си представители за последните години. Австрийците Давид Лама, Хансйорг Ауер и американецът Джес Роскели загинаха при голяма лавина в Канада. Тримата са се опитвали да преминат изключително трудния маршрут М16 по източната стена на връх Howse (3295 м) в Скалистите планини. Повече за тях можете да прочетете и чуете тук.


Христо Проданов

Днес се навършват 35 години от първото българско изкачване на Еверест. На 20 април 1984 г. Христо Проданов изкачва върха по Западния гребен сам, без допълнителен кислород, но загива на слизане часове по-късно. След него още четирима членове на експедицията се изкачват по Западния гребен и слизат към Южното седло - Кирил Досков, Николай Петков, Иван Вълчев, Методи Савов, правейки пълен траверс, наречен по-късно “Българския траверс”. След тях никой не е минавал по т.нар. Жесток път вече 35 години.


Дойчин Боянов

Тази седмица беше съобщено, че алпинистът Дойчин Боянов, който през 2004 г. става вторият българин, изкачил Еверест без изкуствен кислород (и първият, завърнал се жив след подобно постижение), ще бъде обявен за почетен гражданин на София. Това е признание за постиженията му не само в алпинизма, но и за неговата социална ангажираност с редица инициативи, свързани с планините, спорта и достъпа на хората в неравностойно положение до тях, съобщи Българската федерация по катерене и алпинизъм. Две години след Еверест Дойчин Боянов изкачва и Нанга Парбат, следват Гашербрум 1 през 2009 г., Денали, Алпамайо, Аконкагуа и други високи върхове. Преминава и култовия за катерачите маршрут The Nose по Ел Капитан в Йосемити, САЩ. Прави премиерни изкачвания на връх Левски (5733 м) и на Сивата кула (5433 м) в Каракорум, Пакистан, а също и на Голям иглен връх, Св. Борис, Симеон и Академия на о. Ливингстън, Антарктида.


Към Еверест

374 души от 47 държави ще направят опит този сезон да изкачат Еверест от непалска страна. Сред тях са и хора като генералния директор на една от големите банки във Великобритания. Има и некомерсиални експедиции. Американецът Кори Ричардс и еквадорецът Естебан “Топо” Мена, например, ще опитат да изкачат Еверест по нов маршрут, без изкуствен кислород, в алпийски стил. Линията е по северната стена, опити по нея са правени и преди, но без успех. 


Словенци доминираха на втория кръг от Световната купа по спортно катерене в дисциплината “боулдър”, който се проведе в Москва в края на миналата седмица. При жените победи Яня Гарнбрет, а при мъжете Йерней Крюдер, който остави на второ място чешката супер звезда Адам Ондра.


Себастиен Буан по Mamichula, 9b

Французинът Себастиен Буан направи първо повторение на маршрута Mamichula, 9b в Олиана, Испания. През 2017 г. той е изкатерен за първи път от Адам Ондра, който го описва като изискващ "невероятна енергийна издръжливост, без почивка".


Националният парк Йосемити в САЩ обяви, че местата в известния къмпинг Лагер 4 ще се разиграват вече на лотария. Новата система за достъп ще влезе в сила от 21 май. Причината е прекомерно голямата популярност, която къмпингът добива, и невъзможността да се поберат всички катерачи, пристигащи от цял свят.


Продължаваме да следим българите, които участват в експедиции по високите върхове.

Иван Томов е в базовия лагер на Лхотце (8516 м) и вече започна аклиматизация. Той ще се опита да изкачи осемхилядния връх без помощта на шерпи и допълнителен кислород.

Атанас Скатов пък е в базовия лагер на Канчендзьонга (8586 м). От екипа му съобщиха, че за Скатов е пристигнала специална храна, тъй като той е веган. Съпътстващите го българи, които бяха на трекинг с него до базовия лагер, са отпътували за Катманду.


Стефан Стефанов

В базовия лагер на Канчендзьонга е и адвокатът Стефан Стефанов, който миналата година изкачи Еверест, а сега ще опита втори осемхилядник - отново с комерсиална експедиция и с изкуствен кислород. Ето какво разказа той пред БНР:

“В момента се намирам в базов лагер, гарминът ми показва 5512 м и температура на въздуха, измерена в палатката в 5:30 сутринта непалско време, е минус 13 градуса. Непрестанният шум от падащи лавини и сераци е страховит и оглушителен. 6 души сме и очакваме още четирима, които ще се присъединят към нас, след като се опитат да изкачат Анапурна. В експедицията имаме две жени, едната от които е мексиканката Виридиана Алварес, изкачила е досега Манаслу, Лхотце, Еверест и К2. Другата жена е от Чехия, също с няколко осемхилядника, има един аржентинец и той така, един словенец с Еверест и К2 и черешката на тортата - Абеле Бланк от Италия, на 64 години, изкачил всичките 14 осемхилядника, 13 от които без кислород, но Канчендзьонга - с кислород, и сега ще прави опит без кислород. Аз, с моя Еверест, макар и от север, съм си като девственик сред тези. Компанията е добра”.


Край Драгоман днес се проведе едно от първите състезания за сезона по планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън”. Победители по класическата маратонска дистанция при бегачите са Любомир Тодоров (3:24:53) и Моника Филипова (3:44:12). На полумаратона първи при мъжете и жените финишираха, съответно, Александър Василев (1:28:39) и Стела Димитрова (1:56:06). Всички резултати можете да видите тукА повече за историята на тази надпревара можете да чуете тук.


Кирил Николов-Дизела

Кирил Николов-Дизела стартира утре с най-елитните състезатели по скайрънинг в първото за сезона състезание от Световните серии - Mt Awa Skyrace в Япония. Обилният сняг и опасността от лавини принуди организаторите да съкратят трасето от 33 на 23 км, денивелацията е 1600 м. В края на миналата седмица, след оспорвана надпревара с Александър Спасов, Дизела завърши първи на 25-километровата дистанция от Търново Ултра. В 45-километровата дистанция на търновския ултрамаратон при жените победи Антония Григорова, а при мъжете - Калин Василев. В най-дългата дистанция - 65 км, първи стана румънецът Богдан Якоб, а при жените - Камелия Георгиева.


Ернесто Гаинза с български парашутисти

В края на миналата седмица за първи път в България гостува Ернесто Гаинза - едно от най-големите имена в света на парашутизма, носител на 3 рекорда, записани в “Гинес”. Венецуелецът, известен като един от най-добрите учители по скайдайвинг, практикува също уингсютинг, както и бейсджъмпинг - най-смъртносният спорт в света. Гаинза пристигна у нас в началото на парашутния сезон, за да обучи наши скайдайвъри на летището край Радомир. Курсът беше организиран от единствената сертифицирана по международните стандарти компания за парашутни скокове у нас. Интервю с Ернесто Гаинза можете да прочетете и чуете тук.


Още от