Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тримата изчезнали в Канада алпинисти се смятат за мъртви, обявиха местните власти

Давид Лама, Джес Роскели, Хансйорг Ауер


(Обновено на 21 април: Намерени са телата на тримата алпинисти, които бяха обявени за мъртви, съобщи канадската държана агенция "Паркове Канада". Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели са били ударени от лавина трета степен по канадската скала, което означава 1000 тона сняг и  дължина 1000 метра, способна да разруши малка сграда. Издирването на телата беше затруднено, заради неблагоприятните метеорологични условия и лавинната опасност, но в събота времето се е подобрило и е позволило в ранните часове на неделя спасителните хеликоптери да открият телата. В съобщението се изказват съболезнования на близките на загиналите алпинисти.)

Канадските власти обявиха тази сутрин, че тримата световноизвестни алпинисти Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели се считат за мъртви.

Вчера беше съобщено, че австрийците Лама и Ауер са изчезнали след падането на голяма лавина по време на изкачване на маршрут по източната стена на връх Howse (3295 m) в Скалистите планини в Канада. С тях е бил и американецът Джес Роскели. Спасителните хеликоптери са забелязали част от катерачния им инвентар и тяло, полузаровено в снега.

Маршрутът, наречен M16, е техничен, рядко изкачван, смес от скали и лед.

Заради продължаващите лавини в района и неблагоприятната прогноза за следващите дни, издирването не може да продължи.

Лама, Ауер и Роскели са сред най-силните катерачи в света.

През октомври 28-годишният Давид Лама успя след два неуспешни опита да изкачи соло никога неизкачвания връх Лунаг Ри (6895 м), на границата между Непал и Тибет (видео, заснето с дрон, можете да видите тук). През 2006 г. печели Европейското първенство по спортно катерене в дициплината “трудност”, а година по-късно - в дисциплината “боулдър”. През 2012 г. прави първо свободно преминаване на маршрута “Compressor” (югоизточния ръб) по Серо Торе в Патагония.

35-годишният Хансйорг Ауер е известен със соловите си изкачвания по големите класически маршрути в Алпите. През юли 2018 г. той става първият човек, преминал соло девствената западна стена на връх Lupghar Sar West (7157 м) в Каракорум, Пакистан. През 2015 г. Ауер беше гост на Банско филм фест.

36-годишният Джес Роскели е най-младият американец, изкачил Еверест - през 2003 г. (на 20-годишна възраст), с баща си - бележитият американски алпинист Джон Роскели.

Бележка за тримата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Килиан Мбапе

ПСЖ е на малка крачка от титлата във Франция

Пари Сен Жермен победи като гост Лориен с 4:1 и е съвсем близо до нова титла във френското първенство 4 кръга преди края. От нея го делят две точки, реално една, заради много по-добрата си голова разлика от втория Монако. Монегаските отложиха малко развръзката с победа у дома си с 1:0 над Лил, но изостават с 11 точки от лидера. В друга среща от 29-ия..

публикувано на 25.04.24 в 06:56
Аталанта

Аталанта продължава успешно на няколко фронта

Отборът на Аталанта продължава с отличното си представяне на няколко фронта. След като отстрани Ливърпул в Лига Европа, тимът на Джан Пиеро Гасперини се класира на финала за Купата на Италия.  Аталанта отстрани Фиорентина в полуфиналите, след като победи в реванша у дома си с 4:1. В първата среща флорентинци спечелиха с 1:0, но това за тях се оказа..

публикувано на 25.04.24 в 06:39
Евертън - Ливърпул

Евертън спря Ливърпул за титлата в Англия

Евертън преустанови почти всички надежди на градския си съперник Ливърпул за титлата в Англия, след като „карамелите“ спечелиха заслужено с 2:0  в отложен мач от 29-ия кръг. Успехът на практика, но не и на теория, подпечата спасяването на „карамелите“ в елита, докато „червените“ имат все по-малко шансове да стигнат до златните медали. Големите герои за..

публикувано на 25.04.24 в 06:16
Кевин Пенев и Здравко Куртев (треньор)

Гимнастиците ни не успяха да се класират за финалите на Европейското

Българските състезатели не успяха да се класират за финалите на отделните уреди на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Най-предно място в пресявките намериха Кевин Пенев, който е 18-и на земя, и Даниел Трифонов с 19-а позиция на прескок. Само първите осем от всеки уред продължават в борбата за отличията. На земна..

публикувано на 25.04.24 в 06:06

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Лудогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35