Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов за Шри Ланка: Координирана терористична атака в символичен ден

В момента на атаките имаше страшно много фалшиви новини, сподели Мартин Васев

Жители на Коломбо четат вестник, чиято водеща тема са терористичните атаки в страната на католическия Великден.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От постъпилата информация досега за станалото в Шри Ланка може да се заключи, че става дума за координирана терористична атака, извършена в символичен ден срещу християнски храмове и хотели, където отсядат чужденци, каза пред БНР Йордан Божилов – председател на Софийския форум за сигурност.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той коментира бомбените атаки на католическия Великден, при които бяха убити най-малко 290 души и 500 ранени, както и задържаните до понеделник сутринта 13 заподозрени.

„Явно е, че е имало подготовка, много са извършителите – т.е. има и организация. Но това, което още не се знае какви са мотивите и кой точно е извършител“, каза той.

Божилов припомни, че през 80-те и 90-те години на XX век е имало често съобщения за терористични атаки в Шри Ланка, но те са били свързани с вътрешни политически противоречия. Тогава в страната – до 2009 г. се водеше гражданска война, като тамилски сепаратисти воюваха срещу правителството, като жертви на терористични атаки станаха 60-70 хил. души.

Той предполага, че новите атаки не са свързани с тези събития, но че това може да се каже категорично, когато се установи кой стои зад тях. И посочи появилата се информация, че шефът на полицията на Шри Ланка е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение планира „самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия“.

По думите на Божилов „явно е работено“ по тези сигнали, защото трима полицаи са загинали след първите терористични актове, докато влизали в едно от местата, където се предполага, че са съхранявани боеприпаси и са се намирали потенциални извършители.

В един от хотелите мишени в столицата Коломбо има 6-има български граждани, които са в безопасност, съобщи българското МВнР. В страната бе и Мартин Васев, който излетя часове от Коломбо часове преди в неделя вечерта на летището там да бъде обезвредена бомба.

„Пристигнах в четвъртък, а в петък бях в Коломбо, обикаляйки храмове, джамии и църкви. Научих за атаките, когато те се случиха, а 30 минути след това мои приятели вече ми бяха писали какво се случва в Коломбо, а и в цялата държава, защото атентатите бяха на няколко места“, разказа той пред „Хоризонт“.

Васев първоначално се уплашил, защото нямало яснота какво точно се случва. „Броят на жертвите растеше, броят на атаките – също, а пътувах сам в Шри Ланка“, призна той.

По думите му при такава криза Туитър е най-добрият източник на информация, поне в Шри Ланка, защото местните медии публикуват в тази социална медия. „Но трябва да се балансира, защото в този момент на атаките имаше страшно много фалшиви новини и беше много трудно да се пресее, кое точно е истина. Имаше известна доза дезинформация и заблуждаване“.

Не знам доколко ефективна бе тази забрана върху социалните медии, наложена от властите. Не знам и дали беше извън територията на Коломбо, защото там където бях имах достъп почти през цялото време. За кратко - около 5 минути, нямах възможност да отворя Фейсбук, някъде в района на Коломбо, каза той. Но посочи, че други мрежи са били прекъснати.

Васев посочи, че мерките за сигурност на летището на Коломбо са били засилени – колите претърсвани, пътниците проверявани по няколко пъти.

Коментирайки реакцията на местните хора той посочи: „Не бих казал, че беше паника, защото тези хора са преживели твърде много – над 20 години гражданска война не се забравя лесно, но я имаше тази известна доза уплаха и страх от несигурността. Тази терористична атака внася допълнителна несигурност в държавата, която тъкмо започваше да се изправя на крака благодарение на туризъм, икономиката ѝ се развива“.

„Много дълго време след края на гражданската война в Шри Ланка – която тази година бе определена за една от най-добрите туристически дестинации в света, не е имало инциденти. Даже и на страниците на българското външно министерство страната е в зеления списък“, каза от своя страна Божилов.

„Ние трудно можем да предвидим къде и кога би могъл да се случи терористичен акт“, каза той и препоръча на пътуващите да се информират от страницата на МВнР и да изпращат данните си къде и кога пътуват, къде отсядат, за да може да им бъде помогнато.

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна