Eмисия новини
от 16.00 часа

Божидар Божкилов спечели първа награда на певческия конкурс „Андре Шение“

Тринадесети фестивал на изкуствата „Борис Христов. Концерт на Божидар Божкилов (на преден план)
Снимка: borischristoff.com

На 1, 2 и 3 април във Фоджа, Италия се проведе четвъртият международен конкурс за млади оперни певци „Андре Шение“. Първа награда получи басът Божидар Божкилов. Има и две специални награди.

В град Фоджа е роден Умберто Джордано – авторът на операта „Андре Шение“. Конкурсът се провежда в театъра, носещ името на композитора. Конкурсът се организира от асоциацията „Заедно за операта“. Първото издание на конкурса е през 2016 г.
Божидар Божкилов е роден през 1993 г. През последните години е решил да трупа опит, като се явява на различни конкурси по света.

„Горд съм, че на много от тях имам награди. Вече подходът ми е съвсем различен… По-добре подбирам репертоара, знам какво ще се очаква от мен, как да се представя на сцената. Това е важен опит, който натрупах“, казва певецът.

Ползата от тези конкурси освен опита са и някои ангажименти. „Понякога това се случва индиректно. Някой ме е чул дори без да е бил в журито“. Така се случва след конкурса „Белведере“, когато получава покана за „Джани Скики“ в Нанси, Франция.

На този конкурс се запознава с Петер Хайлкер – директор на оперния театър в Сент Гален и Йован Митич, кастинг мениджър на операта в Магдебург. Едната от специалните награди му осигурява участие в спектакъла на „Стифелио“ на Верди в Сент Гален догодина, както и сътрудничество с театър в Магдебург.

Младият певец среща подкрепа и от Лариса Гергиева, в чийто майсторски клас участва. Има покана за специализация в оперното студиото на Мариинския театър в Санкт Петербург. Благодарен е и на Красимира Стоянова, която го избира за концертната серия, в която представя млади български оперни певци в рамките на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив.

„С Красимира Стоянова не се познавах преди това. Тя е страхотен човек и певица, която следи отблизо развитието на младите певци в България и винаги е подавала ръка на хората, които смята, че си заслужава да бъдат подкрепени“.

В следващите месеци Божидар Божкилов ще се готви за нови два конкурса. Ще се яви на прослушване за „Нови гласове“ и се надява да бъде допуснат, а през септември му предстои конкурсът „Елена Образцова“ в Санкт Петербург.

В момента Божидар подготвя партията на Селим от операта „Турчинът в Италия“ на Росини. Ще има серия от представления в Рим. Покана получава от Чечилия Гоби – дъщеря на прочутия баритон Тито Гоби и племенница на българския бас Борис Христов.


Още от