Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от пет държави създадоха Европейски училищен екокод

Целта е чрез малки стъпки на ниво училище да започне промяна на нагласите за опазване на планетата

Георги Буковски, Андрей Петков и Цветан Кръстев са сред създателите на Европейския училищен екокод
Снимка: Личен архив

В италианския град Палестрина ученици от пет държави - Италия, България, Румъния, Полша и Гърция създадоха Европейски училищен екокод за опазване на природата през следващите сто години. 

Нашата страна беше представена от възпитаниците на Езиковата гимназия в Плевен. Три момчета - Цветан Кръстев и Георги Буковски от XIе клас и Андрей Петков от XIIд на Езиковата гимназия в Плевен са сред онези, които мислят с години напред и дълго време се подготвят за срещата със свои връстници, с които участват в общ европейски проект по програма „Еразъм+“.

Автори са на презентация и филм с научна насоченост, резултат от лабораторни изследвания и проучване на факти от миналото, сравнителен анализ на настоящето и прогноза за времето и екологичните промени в бъдеще. Така те успешно се включват в създаването на „ Европейски училищен екокод”.

Грета Димова, заместник-директор на езиковата гимназия и ръководител на проекта допълни:

"Темата, по която се работеше от всички ученици и учители от различните страни партньори по проекта, беше проектиране на времето до 2117 година, т.е. 100 години напред трябваше всяко едно училище да състави екокод за себе си. Това са правила, които се създават в даденото училище и те трябва да се спазват и от бъдещите поколения."

Основната задача по проекта беше да представим идеи като се започне от ежедневните неща, казва дванайсетокласникът Андрей Петков. "Като начин за спестяване на енергия, вода, така че да може да бъде Земята ни едно по-добро място за нас."

"Изготвихме един филм с интересни факти и презентация за замърсяването на Земята. Например обезлесяването и замърсяването на водните басейни. Включихме и някои правила от екокода, които е добре да се спазват. Например да не използваме топлата вода, когато няма нужда, да гасим лампите, да пестим енергия, когато не сме в стаята. Искахме с този филм да покажем, заедно и с презентацията, че ако продължаваме така, може би ще се доведем до собственото ни разрушение. Ако продължаваме да замърсяваме, да обезлесяваме, да не пестим енергията и ресурсите, които имаме", подчерта Цветан Кръстев.

"Тази презентация, която представихме, беше с цел да им покажем това, с което разрушаваме нашата планета и да им дадем съвети как да започнем да екологизираме и да спасим тази планета, която ние сме на път да разрушим", отбеляза Георги Буковски.

Представените от учениците различни екокодове били сходни, по-големият проблем се оказва спазването на правилата, отчитат нашите участници. 

От какво зависи спазването на този екокод, който ще бъде представен пред всички плевенски ученици в близко бъдеще? За да има ефект, тези действия трябва да са от масов характер и да се изпълняват от всички, категорични са младежите. Заради притеснителните прогнози те смятат, че кодът, който са изготвили на микро ниво за училище, трябва да прерасне в много по-мащабни мерки, "да стигне до държавите до лидерите, за да има ефект".

Плевенските участници в проекта не губят надежда, че тенденцията може да се обърне, като се говори повече с младите хора, защото "бъдещето поколение е това, което ще се грижи за планетата".

"Всеки поотделно смята, че сам не може да направи промяна и затова не почва това пестене, но този екокод може да ни събере заедно - чрез него да започнем да ползваме общи правила и да имаме обща насока за бъдещето на тази планета", казват те. 

Повече за инициативата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна