Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буруджиева: Карадайъ не успя да придаде физиономия на ДПС и е тръгнал към Брюксел

Цветанка Андреева: ДПС е пресечна точка на стратегически играчи

2
Снимка: БГНЕС
Листите на големите партии за предстоящия евровот бяха основна тема на коментарите на политолозите Татяна Буруджиева и Цветанка Анреева в предаването "Нещо повече".

Тази листа на ДПС е по-скоро за вътрешнопартийна употреба, отколкото за Европарламента. Водач е лидерът на ДПС. Ако той отиде в ЕП, ще има нов лидер. Ако остане, значи ще се откаже. Но г-н Карадайъ няма авторитета, който имаше г-н Доган. Това е вот с много по-голям размах и мащаб, отколкото е необходимо на ДПС. Според мен ДПС мина през тежки периоди, г-н Карадайъ не успя да придаде физиономия на ДПС и ми се струва ми, че е тръгнал към Брюксел, прогнозира Буруджиева.

Г-н Пеевски, който е втори, пак ще се сблъска със същата отрицателна реакция, каквато имаше миналия път. Като че ли това е активизация вътре в редиците на ДПС. Бори се да повтори броя на евродепутати си. Ако е вярно, че три партии ще влязат и има два мандата за преразпределение, ще се бори и за увеличаване на бройката си от миналите избори. ДПС с Делян Пеевски дава знак, че ще работи за увеличено присъствие или най-малко за повторение на четирите си мандата. Според мен обаче пак ще трябва да се откаже, защото едва ли реакцията ще бъде по-различна, каза още Буруджиева.

"Филиз Хюсменова като политическо присъствие беше много важен представител в ЕП. Да не се окаже, че се оглеждат за нея като лидер. Тя е български политик с професионално реноме," смята Буруджиева.

Смятам, че ДПС много внимателно винаги си преценяват ходовете. Всички лица са с доста опит зад гърба си като политическа кариера, включително младите, допълни Таняна Буруджиева.

Относно включването в листата на БСП на Иво Христов и версията, че така се прехвърля авторитет от президентството към БСП, Буруджиева отбеляза:

Може да прехвърли авторитет този, който е с авторитет. В случая това е президентът. Той обясни, че става дума за личен избор на Иво Христов".

Цветанка Андреева коментира, че присъствието на Карадайъ в листата на ДПС само омекотява присъствието на Пеевски. Той е носител на негативизъм. Вътрешнополитически ДПС се нуждае от лъскане на имиджа. 

Според нея "ДПС е пресечна точка на много стратегически международни играчи. Традиционно зад тях застават САЩ. Никога не се чуха и критики от страна на Путин. ДПС има и особени отношения с режима на Ердоган, а ЕС е заложник на Ердоган заради бежанците. Влиянието на ДПС дори само на Балканите е изключително важно". 

Според Андреева ДПС държи на тези избори. Партията не търси скандала, нито провокацията. Ще бягат от скандалите, защото са уязвими.

Още от мненията за листите на партиите за евровота чуйте в звуковите файлове.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени