Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга-игра помага на деца с дислексия при четенето

В Нов български университет беше представена книгата-игра „Тити рисува букви“, която е предназначена за деца с дислексия. Тя е и първият проект в България, който се фокусира върху работата на родители и деца с дислексия под формата на игра.

Автор на книжката е журналистът Ралица Филипова, която има желание да помогне на семействата, които се сблъскват с този проблем. Важно е да се знае, че дислексията не е болест, а особеност на възприятието. Всъщност, едни от най-големите умове в историята са били с дислексия - Алберт Айнщайн, Леонардо Да Винчи, Жул Верн, Пабло Пикасо и много други.

Книгата-игра „Тити рисува букви“ има за цел да преодолее психическото напрежение и дистрес при създаване на писмен текст и отказа на децата с дислексия да четат и пишат.

Около 7-8% от децата страдат от този проблем. Книгата е конструирана така, че да развива зрително-моторната координация, пространствената ориентация и лингвистичната компетентност за писмен текст при деца с дислексия. Предвидени са игри - упражнения за преодоляване на затрудненията при диференциране на визуално сходни графеми и такива графеми, чиито фонеми имат акустично сходство, коментира доц. д-р Екатерина Тодорова - водещ специалист в областта дислексия на развитието.

„Тити рисува букви“ е първата част от поредица книги, в която децата се запознават с гласните букви. Във втората част на книгата малчуганите ще се изучават съгласните букви.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени