Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5 май България се включва в световното благотворително бягане "Wings for life"

2
"Wings for life"

Броени дни остават до уникалното по формат бягане, което обединява целия свят в един ден и час в името на каузата - гръбначните увреждания да станат напълно лечими. България ще се включи за трети път в кампанията "Wings for life" ("Криле за живот"). 

Кампанията 

Тя е на едноименната фондация, основана през 2004 г. от крупния австрийски предприемач Дитрих Матешиц и двукратния световен шампион по мотокрос Хайнц Кинигаднер. Целта на фондацията е да намери лек за гръбначните увреждания, които засягат повече от 3 милиона души по света, парализирани вследствие на травма, и 130 000 нови пациенти всяка година, пострадали при пътно-транспортни произшествия или в състезания. "Wings for life" финансира 82 изследователски проекта в световен мащаб и работи заедно със световноизвестни и уважавани институти като Cambridge University (Великобритания), Harvard Medical School (САЩ), Karolinska Institute (Швеция), Шарите Берлин (Германия). 

Състезанието

To се провежда първия уикенд на май всяка година, в 14:00 българско време. За участие желаещите трябва само да свалят на мобилните си телефони приложението Wings for Life World Run App. Таксата е 8 евро, но отделно може да бъде направено допълнително дарение. Мобилното приложение позволява на желаещите да бягат в подкрепа на каузата, без значение къде в България или по света се намират. Мотото е: "Бягаме за тези, които не могат".

Илиян Лазаров
Тази година събитието е на 5 май, от 14:00. В София има организирано бягане в Борисовата градина, разказва Илиян Лазаров от Run.bg. 
Докато бягат, участниците са "преследвани" от виртуален автомобил, който постепенно засилва скоростта си. Когато участникът бъде достигнат от него, състезането за него приключва. Победител е онзи, който бъде най-късно достигнат от виртуалния финал. 
Радослав Янков
Лицата на кампанията

Редица известни личности са посланици на каузата. Сред тях са спортисти, актьори и представители на различни организации в България.
Тази година подкрепа за "Wings for Life" дават планиският бегач Кирил Николов-Дизела, сноубордистът Радослав Янков, кайт сърфистът Никола Абаджиев-Коки, парапланеристът Веселин Овчаров, автомобилният пилот Павел Лефтеров и планинският колоездач Йордан Анчев.

Евгения Кусева на мотор
Едни от най-специалните лица, които за поредна година се превръщат в посланици на каузата, са параолимпиецът Георги Киряков, Владимир Гюров и Евгения Кусева. И тримата са вдъхновение за всички, които ги познават, тъй като фактът, че различни инциденти ги оставят неподвижни, не ги спира да бъдат активни. Към вдъхновяващия списък на лицата на кампанията за поредна година се присъединяват актрисите Невена Бозукова и Снежана Макавеева.

Павел Лефтеров
Повече за "Wings for life" можете да чуете в звуковия файл от:
- Илиян Лазаров от Run.bg - организатор;
- Евгения Кусева, един от посланиците на каузата, запален моторист, претърпяла катастрофа преди няколко години;
- автомобилният състезател Павел Лефтеров - многократен републикански и няколко пъти европейски вицешампион;
- сноубордитът Радослав Янков, участник в две олимпиади и носител на голямата световна купа в паралелните дисциплини.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна