Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нако Стефанов: Групировката "Нешънъл Таухид Джамаат" е част от терористична мрежа

Проф. Нако Стефанов
Снимка: БГНЕС

"Общо 9 са терористичните актове, това говори за една доста добре разработена мрежа. Даже се говори, че тя има пряка връзка с част от мрежата, най-малко, на "Ислямска държава", каза пред БНР експертът по Азия проф. Нако Стефанов в коментар на бомбените нападения от неделя в Шри Ланка и групировката "Нешънъл Таухид Джамаат", за атаката, на която властите са били предупредени, но не са реагирали.

"Една значителна част от населението на Шри Ланка са т.нар. "синхали", те са будисти, но освен синхали там живеят и тамили. Сред тамилите освен индуисти има и мюсюлмани. Фактически в Шри Ланка има една такава етноконфесионална общност. Една голяма част от тях работят в Пакистан, в Саудитска Арабия, в Оман, в Катар, в богатите арабски страни, и се смята, че една част от тези мюсюлмани-ислямисти даже са участвали в "Ислямска държава", обясни проф. Стефанов.

"Принципно погледнато, организацията, известна още и като Национална организация на единобожието, е известна в самата Шри Ланка с терористични актове", посочи още той в интервю за предаването “12+3“.

Според него групировката  е “част от мрежа ислямистки и екстремистки кръгове и на практика оттам тя получава тази подкрепа, за да проведе този изключително мащабен и жесток по своята същност терористичен акт“.

Проф. Стефанов смята, че е възможно разрастването на такава групировка да стане незабелязано за властите:

“Възможно е, тъй като тук има едно неразбиране в самите ръководни кръгове, има един конфликт между президента на страната и министър-председателя, в резултат на което на събиранията на съвета им по безопасност, който е при президента, не е бил канен министър-председателят на страната, фактически изпълнителната власт“.

Индия е предупреждавала за възможни терористични актове, разузнавателните служби на САЩ също са ги предупреждавали, посочи още той.

Интервюто с проф. Нако Стефанов може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна