Eмисия новини
от 22.00 часа

АБК отбелязва Международния ден на книгата и авторското право

Симона Пейчева в инициативата "Походът на книгите"
Снимка: Мириан Николова,

Асоциация "Българска книга" благодари на  всички спортисти, писатели, учители, библиотекари, политици,  журналисти и публични личности на България, които досега се включиха в националната кампания за насърчаване на детското четене "Походът на книгите". Една от най-мащабните инициативи на асоциацията на българските издатели приключва днес.

„В София кампанията достигна до 3000 деца, на възраст от 3 до 16 години, от 13 детски градини, 17 училища и 2 центъра за социални грижи - Каритас. Още 100 библиотеки от 43 града и 40 села участваха в кампанията "Маратон на четенето" в страната.

Тази година в кампанията се включиха 28 български спортисти - доброволци, които мотивираха децата чрез собствения си пример за важността от четенето и книгите в живота на всяко дете, за да постигне своите мечти“, съобщиха от Асоциацията.

От АБК подчертават, че „73 милиона възрастни хора в Европа са неграмотни, а един на всеки десет ученици отпада от училище. Прогнозите сочат, че до 2020 г. това ще доведе до повишение с 30% на нискоквалифицираната работна ръка. Тези данни са предоставени от паневропейската кампания "Европа чете", която се включи в "Походът на книгите".

Чуйте подробности за кампанията и инициативите, посветени на четенето на АБК в звуковия файл.


Още от

28 октомври - неучебен, но присъствен

публикувано на 22.10.19 в 14:13