Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Пампоров: Въпросът е кой ром се е съгласил да влезе в листата на НФСБ

Алексей Пампоров
Снимка: Ани Петрова

"Това е нормализация на ситуацията", каза пред БНР доц. Алексей Пампоров от БАН по повод включването на представители на ромския етнос в листата на НФСБ и допълни:

"Ако се върнем преди 30 години всъщност Мануш Романов беше първият ром в листите на СДС, който влезе във Великото народно събрание.

Винаги в българските парламенти с изключение на предпоследния е имало поне по един – двама роми, каза още той в интервю за предаването “Нещо повече“.

"Тъжното е, че е сензация. От друга страна Валери Симеонов беше доста дълго време председател за Съвета за сътрудничество по етнически интеграционни въпроси, така че вероятно е създал връзки и контакти и с различни представители на етническите малцинства", посочи още доц. Пампоров и коментира:

"Големият въпрос за всички е кой е този ром, който се е съгласил да влезе в листата на Симеонов, защото напрежението срещу него, искането за неговата оставка, бяха изключително големи и самият човек, който поема риск да влезе в неговата листа, ще се изправи пред една остра реакция от ромската общност".

Според Пампоров всички социологически изследвания към днешна дата трябва да бъдат занулени, защото хората не са знаели, кои ще са кандидатите в листите, и са отговаряли по инерция за кого ще гласуват.

"Имаме две знакови кандидатури на независими кандидати жени, които ясно са се изправили срещу системата – събрани са подписи за Десислава Иванчева и за Ваня Григорова", каза още той.

Интервюто с доц. Алексей Пампоров може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна