Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Чорни: Зеленски дойде на власт, за да може Украйна да оцелее

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кой е Володимир Зеленски? Въпросът е особено актуален от миналата неделя, когато 41-годишният актьор, изиграл ролята на президент на Украйна в комедийния сериал „Слуга на народа“, категорично победи на президентските избори действащия украински държавен глава Петро Порошенко.

Според публикуваните вчера от Централната избирателна комисия окончателни резултати от вота Зеленски получава 73,32% подкрепа срещу едва 24,45 на сто за Порошенко.
   
В търсене на отговор на въпроса „Кой е г-н Зеленски?“ в предаването „Преди всички“ гостува музикалният продуцент, режисьор и хореограф Олег Чорни, негов приятел от детските години. Двамата са родени в украинския миньорски град Кривой рог в Днепропетровска област, учат в едно училище, а по-късно се пресичат и професионалните им пътища. Запознават се, когато Зеленски е в четвърти клас, а Чорни - в пети.

„В училище Володимир беше по-скоро душата на компанията. Винаги е бил лидер. Около него винаги е имало много хора, но тези лидерски качества започнаха да се проявяват в по-горните класове", сподели Чорни. Той не е познавал лично родителите на Зеленски:

„Бащата Александър Симеонович е доктор на техническите науки, професор. Майката е добра и обикновена жена. От нейно интервю за телевизиите стана ясно, че не храни никакви илюзии относно победата или загубата на сина си. Каза, че ако победи, е добре, ако не победи, значи просто не е победил. Обикновено майките винаги хвалят децата си, казват, че са най-добри. Тук виждаме обратното. Майката е справедлива, строга, може да се каже дори и сурова".

В публичното пространство вече се появиха мнения, че Зеленски е човек, на когото не може да се вярва, който често променя мнението си, който е готов да предаде приятелите си, ако се наложи.

Мога да говоря само от свое име и да кажа следното: нееднократно сме работили заедно на различни концерти. На няколко пъти попадах в ситуация, при която заради снимки или някакви други трудности моят артист не може да започне участието си навреме. Володимир Зеленски много пъти ме е покривал. Принуден е бил да работи половин час, час, час и половина повече, без да му се доплаща за това нито от мен, нито от организаторите. Що се отнася до предателството, не съм имал такива случаи с него, но мога да кажа, че той винаги гледа истината, справедливостта и едва накрая отчасти финансовата изгода за своя колектив, за своите хора.

Можем ли да кажем, че в общи линии Зеленски е порядъчен човек?

Според мен е порядъчен, трудолюбив, креативен, справедлив, смел. Взема винаги правилните решения, но умее и да се вслушва в съвети.

Някои анализатори изказа мнението, че Зеленски първо, няма екип, второ, няма програма и трето, зависим е от олигархията най-вече в лицето на видния неин представител Игор Коломойски. Доколко са верни тези твърдения според Вас?

Мисля, че Игор Коломойски е просто бизнесмен, който направи навремето на Зеленски правилното предложение. В Украйна има два рейтингови канала „Интер“ и „Едно плюс едно“. Навремето Зеленски беше поканен да стане продуцент на „Интер“. Володимир Зеленски е творец, а Игор Коломойски - собственик на телевизията. Той избира кой да работи при него, за да поддържа висок рейтинг.

Както вече казах в няколко телевизионни интервюта, програмата зависи от това доколко позитивен и креативен е човекът, който я пише. Филмите му винаги започват и завършват добре, позитивно. Винаги има нещо добро, нещо, което не е мрачно, нещо много хубаво и светло. Сценариите за тези филми се пишат и утвърждават от много хора. Има автори, които изпълняват една или друга поръчка. Трудно ми е да си представя, че Зеленски ще напише някаква тъжна или деструктивна програма и Украйна ще загине. Всъщност той дойде на власт, за да може Украйна да оцелее. Далеч съм от мисълта.

Относно екипа, мисля, че ще подбере правилните хора. Ако си лош човек, ще привлечеш лоши хора. Ако си корумпиран, ако си олигарх, който е построил империята си върху кръв или лъжа, то естествено около теб ще има такива хора, които рано или късно ще те предадат в името на други предложения или по-големи суми. След като те предадат, ще си тръгнат. Тук ситуацията е малко по-различна. Доколкото чух, Зеленски е отхвърлил всички предложения на старите политици и е решил да събере нов екип. Той вече частично го представи.

Да допуснем, че Зеленски ще напише идеалната управленска програма. Въпросът е дали ще може да я приложи на практика. В Русия битува мнението, че Украйна е в двойна зависимост - от олигархичните кланове и от волята на Запада най-вече в лицето на Съединените щати. Някой от коментаторите даже каза, че Зеленски ще бъде удобният за Запада президент за разлика от Порошенко.

Доколкото го познавам много добре, мисля, че донякъде е склонен да прави компромиси, но винаги има своя позиция и своя гледна точка. Винаги ще гледа своя интерес, интереса на страната, на Украйна, на хората и ще намира компромисни решения. Нека не забравяме, че чувството за хумор винаги е признак за интелект. Неговият интелект е изключително развит. Всякакви опити за манипулация спрямо него от страна на Запада ще завършват без успех. Той ще бъде по-скоро неудобен президент, защото за всичко има свое виждане, свое мнение. Може обаче да бъде убеден чрез аргументи. Трябва да се кажат няколко думи и за младия му ум, защото вижте какви са политиците по света, на колко са години, какъв е начинът им на мислене. Опитът е нещо хубаво. Мисля обаче, че гъвкавото мислене в настоящия момент е още по-добро.

Всички в Русия се питат дали идването на власт на Зеленски може да помогне за решаването на изглеждащите, поне според мен, нерешими противоречия между Москва и Киев. Има предвид и Крим, и Донбас.

Мисля, че в момента тече процес на консултации и всички проверяват доколко Володимир Александрович е способен да се споразумява. По отношение на Крим, мисля, че максималното, което ще бъде договорено е свободният достъп на украински граждани до територията на Крим и възможността да купуват недвижими имоти. Явно трябва да бъде подписан договорът за мир и сътрудничество с Русия, който Порошенко прекрати. След това трябва да бъдат изпълнени всички Мински споразумения, които Володимир Александрович внимателно трябва да прочете. В едно интервю каза нещо много важно: „Трябва да спечелим информационната война“. Чрез медиите до жителите на Донецк трябва да стигне информацията, че те са си наши, че ги обичаме и че искаме да решим проблема. Да не забравяме, че войната в Донбас беше бизнес за предишния лидер. Пред Володимир стои много тежка задача. Мисля, че ще се справи. Времето ще покаже.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна